Gyertek Gyerekek! Hódoljatok az olvasásnak!

Megnyitón jártunk – SzaSzi tudósítása

uj-gyerekkonyvtar

Tágas térrel, Duna-parti hangulatot idéző berendezéssel és rengeteg élményt ígérő olvasmánnyal nyílt meg újra 2023. július 6-án Győr egyetlen Gyermekkönyvtára a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának földszintjén (Herman O. u. 22.). A délelőtti sajtótájékoztató keretében még csak a városvezetők, a meghívottak és a sajtó képviselői örülhettek az újdonságnak, de délután 13 órától már a legkisebbek is birtokba vehették a megújult gyerekbirodalmat.

Duna mellett kopár fa,
rászállott a madárka,
rászállott a madárka,
vízre-hajló ágára.

Kettőnket, te madárka,
csak elbír a kopár fa,
ráülünk az ágára,
fütyülünk a világra.

A fákat idéző dekoráció előterében stílusosan ezzel a megzenésített Weöres Sándor-verssel kezdte a megnyitót a Hangraforgó együttes. Rövid műsoruk – Ágh István, Varró Dániel és Kányádi Sándor verseinek zenés feldolgozása – jól mutatta, hogy a korábbinál tágasabb tér akár kisebb koncertek megtartására is alkalmassá vált.

Köszöntőjében dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója úgy fogalmazott, hogy „egy igazi gyermekálom valósult meg”. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy az idejétmúlt gyermekkönyvtár helyett immár egy korszerű, modern részleggel fogadhatják a gyermekirodalom iránt érdeklődőket, továbbá külön köszönet illeti mindazokat, akik valamilyen módon hozzájárultak ehhez a sikeres projekthez.

uj-gyerekkonyvtar

Miért öröm ez a fejlesztés? Erre a kérdésre Borsi Róbert önkormányzati képviselő adta meg a választ. „Nagyon sokszor halljuk a mai világunkban, hogy a könyvek, a könyvtár már a múlté, a gyerekek tévén, telefonon élnek. Két dolgot tehetünk, az egyik, hogy elfogadjuk ezt a statisztikát, a másik – amit a könyvtár is tett –, hogy egy olyan útra lépünk, ami megoldást is tartalmaz, vagyis létrehozunk egy gyermek közösségi teret, amely számos üzenettel bír, más, a gyerekek számára érthetőbb nyelven kommunikál, és ezzel becsalogatja a gyermekeket a könyvek világába. A jövő a jelenben épül. Az a jövő, ami előttünk áll, annak az alapjait a gyermekeinkbe kell belehelyezni; ők képezik azt a jövőt, ami mindannyiunk közös jövője lesz. Már maga az épület és a belső tér is kommunikál, megszólítja őket, megjelenik például a környezettudatosság, az innováció és sok más, amivel biztosan meg tudjuk őket célozni.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő a beruházás hasznáról szólva elmondta, hogy egy korszerűtlenné váló épület esetén csak a komplex felújítás jelenthet komoly megtakarítást, márpedig az energiaválság idején ez nem utolsó szempont. „A belső tér a Szigetközhöz kapcsolódik, amelynek egyik főemlőse a hód. Ez jelenik meg a győri gyerekkönyvtár falán és logójában is. Azért, hogy a következő generációk olvassanak, kell olyan környezet is, amely vonzóvá teszi azt. Azt gondolom, hogy így néz ki egy igazi XXI. századi gyerekkönyvtár.”

Dr. Dézsi Csaba András polgármester személyes élményeit elevenítette fel, majd hozzátette, hogy meseíróként az a tapasztalata, hogy igenis olvasnak a gyerekek, ez a szórakozás nem veszett ki a világból. Az egész könyvtár megújulása egy team munka eredménye, amiért minden résztvevőt köszönet illet. A polgármester gratulált az intézmény igazgatójának, mindazért a hosszú ideje tartó munkáért, amit a város közművelődésének érdekében tesz.

uj-gyerekkonyvtar

Kedves Gyerekek és Gyermekkönyv-rajongók! Nem tanácsolhatunk jobbat, mint amit a győri Gyermekkönyvtár három kis kedvence, Boti, Levi és Bori: Hódoljatok az olvasásnak!

Nyitvatartás, részletes információk a könyvtár honlapján olvashatók.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.07.06