Az aranykor fénykora

Kemény Zsófi könyvbemutatója a győri könyvtárban – Lszimonetta írása

kemeny-zsofi-gyori-konyvtar

Április 28-án a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Felnőtt olvasószolgálatán a Kortárs irodalmi estek programsorozat vendége Kemény Zsófi költő, író, forgatókönyvíró, ismert slammer és rapper volt, akivel Horváth Panna, a Pocket könyvek PR munkatársa beszélgetett Az aranykor fénykora című könyvéről.

Kemény Zsófi 1994-ben született Budapesten, Kemény István költő és Szirmay Ágnes dramaturg lányaként. Újlipótvárosban nőtt fel két idősebb testvérével, Lilivel és Mártonnal együtt. A középiskolát az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte el, egy évig a berlini Walther-Rathenau-Gymnasiumba is járt. Pszichológia alapszakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, majd szabadbölcsészetet hallgatott. 2020-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmdramaturg szakán diplomázott. A gimnáziumi évek alatt nővérével a Kisszínes nevű duóként adtak elő akusztikus gitárkíséretű dalokat. 2012 óta rendszeresen fellép slam poetry szövegeivel, különféle versenyeken számos helyezést ért el. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek.

Zsófi 29 éves korára elég sok szerepben tűnt már fel: költő, író, forgatókönyvíró, slammer és rapper. Ezen az estén mint író jelent meg a közönség előtt. Az egyórás beszélgetés során több témát is érintve – például gyermekkor, család, barátok, karrier – főként Az aranykor fénykora című regényéről esett szó.

Horváth Panna, a Pocket könyvek PR munkatársa először rapid (gyors) kérdéseket tett fel, hogy ezzel is oldja a feszültséget – bemelegítve vendégét a beszélgetésre. Egyszavas válaszokat szeretett volna kapni, de Zsófinak – valljuk be, ez eléggé nehéz tud lenni – nem mindig sikerült ennyire rövidre fogni a válaszadást. Arra a kérdésre, hogy miben tévednek vele kapcsolatban a leggyakrabban, azt válaszolta, hogy sokszor arrogánsnak hiszik, de amikor jobban megismerik, akkor pozitívan szoktak benne csalódni. A rövid kérdések után a beszélgetés rátért az est konkrétumára, magára az irodalmi alkotásra.

kemeny-zsofi-gyori-konyvtar

A könyv 2022 októberében debütált a Cser Kiadó gondozásában. Főként huszonéves fiatalokról szól, akik megrekedtek a kamaszkor és a felnőttkor határán, „kapunyitási pánikban” szenvednek. A regény által az éjszakai világukba nyerhetünk bepillantást. A könyv szereplői a szerelmet, önmagukat és helyüket keresik ebben a felfokozott, agyonhajszolt és nyomasztó világban, miközben buborékban élnek. A cselekmény több szálon és több idősíkon fut. Ahogyan Zsófi fogalmazott: „A jövő idejű szál ott kezdődik el, ahol a jelen idejű véget ér.” A kötet érdekessége továbbá, hogy az egyes fejezetcímeket kémiai képletek segítségével fogalmazta meg. És hogy miért éppen a kémiát hívta segítségül? A képletek egy-egy „szerre” utalnak, amelyek hatásai alatt állnak folyamatosan a szereplők. Tulajdonképpen a bujtatott lényege is ez a könyvnek, hogy az egyes szerek – alkohol, drogok, szerelem – hatásai alatt hogyan viselkednek ezek a fiatalok.

Zsófi elmondása alapján a regény megírása során fejezetenként új nyelveket alkotott – ez volt az irodalmi kihívás számára az egészben – azért, hogy a segítségével létrejöhessen az a „(szer)hatás”, amelyre a fejezetcím utal, és általa fejezhesse ki mondanivalóját.

Az est során Zsófi még felolvasott egy fejezetet a könyvből, így a közönség bepillantást nyerhetett az alkotás egy kis szeletébe. A kötetlen beszélgetésbe a nézők is bekapcsolódhattak, feltehették kérdéseiket, az est zárásaként pedig megvásárolhatták a könyvet, melyet a szerző örömmel dedikált.

Lszimonetta
Fotók: Malatinszky Szilvia

A program a TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001 „A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában” című projekt keretében valósult meg.

 

2023.05.04