Ismeretlen vizeken, ötször a Föld körül

Fa Nándor világhírű magyar vitorlásversenyző előadása a győri MCC-ben

fa-nandor-gyori-mcc

Mi, magyarok különösképpen tiszteljük azokat az embereket, akik hazánk hírnevét emelték a nagyvilágban, legyenek művészek, sportolók vagy akár feltalálók. Fa Nándor méltán illeszkedik be a „világraszóló magyarok” sorába, hiszen a vitorlássportban elért eredményei és egyéni teljesítménye világhírűvé tette nevét és ezáltal hazáját is.

Fa Nándor – aki a szocialista rendszer előli „menekülése” miatt fedezte fel a vitorlázás „szabadságát” – az 1980-as évek elejétől rendszeresen vett részt a vitorlázás világeseményein, és egyben az első magyar, aki vitorláshajóval megkerülte a Földet. Utoljára a 2016-2017-es Vendée Globe vitorlásversenyen szerepelt, amely során 2017. február 8-án a 8. helyen ért célba a franciaországi Les Sables-d’Olonne-ben. Ezt követően visszavonult a versenyzéstől. Fa Nándor kitartásban, tenni akarásban, hitben és elszántságban méltán lehet példakép minden magyar fiatal számára, és amellett, hogy profi vitorlásversenyző, a hajón szerzett élettapasztalatai mindannyiunk számára megfelelő irányt mutathat.

fa-nandor-gyori-mcc

Fa Nándor e gazdag és sokszínű élettörténetét hallgathatták meg azok, akik június 14-én ellátogattak a győri MCC képzési központba, ahol a világhíres vitorlásversenyző Ismeretlen vizeken, ötször a Föld körül című előadás keretében beszélt életéről, tapasztalatairól, jövőbeni terveiről. Az eseményen több mint száz győri érdeklődő ismerte meg az életművét. Fa Nándor elmondta, hogy az 1970-es évek végén a kádári Magyarország „fullasztó” légkörében talált rá a vitorlázás szabadságára. Első indulásuk a jugoszláviai Abbázia partjainál történt, ahol vitorláshajón „megléptek” a keleti blokkból, és kihajóztak a Földközi-tengerre. A következő évtizedekben a vitorlázás vált az életévé, amely, amellett, hogy rendkívül kemény sport, neveli, formálja az ember személyiségét, és ezáltal áthelyezi a hangsúlyt az emberi élet lényeges elemeire, és a kevésbé fontosakat pedig háttérbe szorítja.

fa-nandor-gyori-mcc

Hónapokig egyedül az óceánon egy parányi vitorláshajóban az ember olyan szó szerinti és átvitt értelemben vett „peremterületekre” jut, melyek az élet lényegére tudják a figyelmet és az érzelmeket összpontosítani. Az óceánnak „jellemformáló” hatása van. A világhírű vitorlásversenyző kifejtette, hogy a Vendée Globe versenyeken való részvétel hatalmas megpróbáltatásokat jelentett számára, de úgy érzi, hogy élete így lett kerek és teljes. Azt a szeretetet, amely a Les Sables-d’Olonne-ben a célpontnál érte, nem lehet szavakkal visszaadni. Fa Nándor biztatta a fiatalokat, hogy merjenek nagyok lenni, és a lehetetlennek tűnő vállalkozásokba is belevágni. Az embernek mindig arra kell törekednie, hogy magából a lehető legtöbbet hozza ki, és a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa tehetségét és tudását.

2022.06.24