Megérkezett A birodalom ura

Interjú Bíró Szabolcs regényíróval

biro-szabolcs

Bíró Szabolcsot, a székirodalmi műfaj megteremtőjét, az Anjouk történelmi regénysorozat szerzőjét kérdeztem októberben megjelent új kötete, A birodalom ura apropóján. Beszélgetésünk – bízom benne – kellőképpen felcsigázza a sorozat követőit, ahogyan kedvet nyújt mindazok számára is, akik most készülnek belevágni a Magyar Királyság fénykorában játszódó történet olvasásába.

A birodalom ura az Anjouk-regényfolyam hetedik köteteként jelent meg, egyúttal a sorozat harmadik egységének kezdete is. Milyen dinamika jellemzi majd ezt a trilógiát?

Úgy érzem, az Anjouk-sorozat dinamikája és stílusa a negyedik résszel, pontosabban szólva a második trilógiával ért be igazán: Az ifjú lovagkirály (7-8-9. rész) tehát e tekintetben hasonló lesz, mint az Arany Visegrád (4-5-6. rész). Kötetenként jellemzően 3-4 évet ölel fel a cselekmény, és mind a történetvezetésben, mind az egyes regények hangulatában egyfajta „húzd meg, ereszd meg” játék figyelhető meg: egyfelől hol egészen részletekbe menően, hol meg pörgősebben írok az egymást követő eseményekről, másfelől pedig a drámaibb, véresebb, erőszakosabb részeket mindig könnyedebbek, humorosabbak, kalandosabbak váltják. Hasonló dinamika figyelhető meg a történelmi tények és a fiktív történések kapcsán is.

A már meglévő, népes olvasóközönséged bizonyára izgatottan várta a folytatást. Az Anjouk-sorozatot most felfedezők számára milyen hívószót fogalmaznál meg?

Nehéz erre válaszolni, hiszen nem vagyok benne biztos, hogy aki a hetedik résszel kapcsolódik be a történetfolyamba, annak minden részlet és utalás világos lesz. Ugyanakkor ez már nyilván egy új történet kezdete a sorozaton belül, továbbá korszakváltás egy adott történelmi koron belül, szóval ki tudja... A regényt mindenesetre – és ugyanígy a teljes sorozatot – azoknak ajánlom, akik szeretnének egy sajátos időutazásban részt venni, akiket akár egy kicsit is érdekel a középkor, és akik a kalanddal, néhol romantikával fűszerezett történetek mellett a véresebb események taglalásától sem riadnak vissza. Az Anjouk mindegyik részében igyekszem egy jó nagyot meríteni a XIV. századból.

Bátor Szilárd, mint tulajdonképpeni főszereplő, általad kreált, azaz nem valós történelmi személyiség. Éppen ezért jellemét, cselekedeteit, sorsát szabadon alakíthatod. Milyen kihívások várnak rá az új kötetben?

Bátor Szilárd a történet kezdetén már harmincéves, meglett férfi, ugyanakkor nőtlen és gyermektelen, és persze továbbra is keresztként cipeli az örökségét. Kísértik a múlt árnyai, de igyekszik továbblépni. Takaros szlavóniai birtoka van, számos csata hőseként ismerik, viszont még mindig nem képes egy saját zászlóaljat felállítani. Rangját tekintve még mindig udvari ifjú, ám a királyi udvart messze elkerüli, nem érdekli a törtetés, a maga útját igyekszik járni messzi déli birtokán. Lassan-lassan belenyugszik a sorsába, próbál belerázódni a maga szerepébe, de persze folyton szembejön vele a kegyetlen sors. Szilárd ebben a kötetben már jóval kevésbé zabolátlan jellem, mint a korábbiakban, de azért persze így is akad kihívás az életében éppen elég.

A királyok éneke címmel megjelent legutóbbi, hatodik kötetben Anjou Károly uralkodásának végnapjaihoz közeledett a cselekmény. Így Lajos herceg hatalomra kerülésével új felvonásához érkezik a történet. Terveid szerint milyen időintervallumot ölel fel a soron következő trilógia?

A hetedik és a nyolcadik rész egyaránt nyolc-nyolc évet ölel fel, a kilencedik rész esetében pedig még képlékeny a dolog. Az ifjú lovagkirály-trilógia az 1350-es évek első feléig tart majd, de azt még nem tudom, hogy pontosan melyik év eseményeivel zárul. A nagy pestisjárványt érinteni fogja, ez teljesen bizonyos, ahogy az is, hogy a harmadik és a negyedik trilógia között ismét átugrunk majd néhány évet: az így „kieső“ esztendők eseményeit szokás szerint a tizedik rész prológusában foglalja majd össze a mesélő.

Olvasóidnak két évet kellett türelmesen várni A birodalom ura megjelenésére. Hogyan tervezed a továbbiakban, milyen ütemben érkezik majd a folytatás?

Azt semmiképpen sem szeretném, hogy az olvasóknak még egyszer ilyen sokat kelljen várniuk az új részekre. Egyelőre úgy néz ki, évente egy Anjouk-regény fér bele az időbeosztásomba, de az Athenaeum Kiadóval egészen 2024-ig minden évre beterveztünk egy-egy meglepetéskönyvet is a soron következő Anjouk-epizód mellé. Ötletekből és történetekből szerencsére nincs hiány.

Filó Tamás
Fotó: Ugróczky István

2021.10.13