Könyvespolc a telefonfülkében

SzaSzi írása

konyves-fulke-kuopio-park

Különleges könyves pavilon készült egy sokat megélt telefonfülkéből, amely Adyvárosban, a Kuopio park szökőkútjának szomszédságában áll. A szokatlan fejlesztés átadására 2019. június 3-án Radnóti Ákos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője és Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója érkezett a helyszínre.

A Kuopio park megújulását az elmúlt időszakban több fejlesztés is szolgálta: virágládák, újra működő szökőkút és öntözőrendszer, szobor, padok – hangsúlyozta az alpolgármester. Adyváros legszebb pihenőparkja lett ez a terület, ahol a különböző korosztályok találkozhatnak egymással. Az új könyves fülke, amelyben ülőke és éjszakai világítás is található, tovább emeli a terület színvonalát, és az egyre digitálisabbá váló világban a hagyományos szórakozási lehetőség, az olvasás megőrzését is népszerűsíti. A már megunt könyveinket elhozhatjuk ide a fülkébe, és ha valami megtetszik, vihetünk helyette olvasnivalót a polcon találhatók közül. Szeretném, ha kialakulhatna itt az adyvárosiak egy olvasó, beszélgető közössége – fogalmazott az alpolgármester, majd megnyugtatásul hozzátette: a parknál három, a rendőrségre bekötött térfigyelő kamera őrzi a terület és a fülke biztonságát.

Szakmai felügyeletre a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját, Dr. Horváth Sándor Domonkost kérte fel, aki elmondta, hogy örömmel vállalja fel ezt az egyszerre kulturális, olvasás népszerűsítő, ugyanakkor közösségi célú feladatot. A fülke polcai győri polgárok adományaiból lettek feltöltve közel 300 kötetnyi könyvvel. A győri könyvtár gyakran kap lakossági felajánlásokat, amelyek helyhiány vagy egyéb ok miatt nem kerülnek ki a polcokra, ebből válogatva hosszabb távon is biztosított a minőség. Folyamatosan figyelik majd az állományt, hogy mindig megfelelő színvonalon fogadhassa az érdeklődőket. Egy-egy ilyen játékos, ötletes megmozdulás élhetőbbé teszi környezetünket – fűzte hozzá az igazgató.

Bizonyára ezért figyelhettek fel a fülkére a helyszínre érkező diákok és tanáraik a Móra, a Fekete István, valamint a Tánc- és Képzőművészeti Iskolából, akik a megnyitó után örömmel vették birtokba az új „szerzeményt”. Sokan könyvet is hoztak, így megkezdődhetett a cserebere.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.06.04