Orbán Balázs nyomdokán

Másfél évtized válogatott felvételei az udvarhelyszéki dokumentarista fotótáborok anyagaiból

04_eros_zoltan_az_idokapun_at

Szeptember 7-én 18 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban kerül sor a Másfél évtized képesszenciája című fotográfiai kiállítás megnyitójára és az ugyanazon a címen megjelenő fotóalbum bemutatójára. A kötetben több mint félszáz alkotó képei szerepelnek, akik részt vettek a változó Udvarhelyszék életének megörökítésében.

Magyarországról Kerekes István (Kazincbarcika), Sándor-Tóth Zsuzsanna (Hatvan), Tiszavölgyi Zsolt (Budapest) és Szabó Béla (Öttevény) dolgozott ebben a hatalmas munkában. Másfél évtized alatt közel 140 településen járt a meghívott fotográfusok csapata, és végzett vizuális értékmentést. A fényképészek a folyton változó-haladó életből ellesték, kiválasztották az általuk rögzítésre érdemesnek ítélt pillanatokat, melyeket képekké alkottak. A fotográfiák dokumentatív funkcióján túl a mindenkori céljuk az volt, hogy esztétikusan örökítsék meg, adják vissza a látottakat: a népélet mindennapjait, az ember által alkotott és alakított környezetet.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében Egy évtized fényképlenyomatai címmel korábban már napvilágot látott egy évfordulós, gyűjteményes fényképanyag, amelyet Székelyudvarhelyen 2012 januárjában, a Magyar Kultúra Napján mutattak be. Ezt követően a fotókollekció négy éves vándorkiállításként, több jeles magyarországi helyszínen is szerepelt, többek között a 2013. januárban és februárban, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett X. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál keretében Győrben, a Petőfi Sándor Művelődési Házban, köszönhetően Szabó Béla önzetlen munkájának.

A 2002 óta szervezett udvarhelyszéki dokumentarista fotótáborok anyagából Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa válogatta azt a 40 felvételt, a most nyíló kiállítás képanyagát, melyeknek egy részét hazai és nemzetközi versenyeken is díjazták. A nagyméretű képek (56x80 cm) a Székelyudvarhely környékbeli települések 21. század eleji valóságát, a mindennapok hangulatát mutatják be. Köszöntőbeszédet mond Miklós Zoltán múzeumigazgató és Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont igazgatónője. A kiállítást Róth András Lajos nyitja meg, a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtár őre. Népdalokat énekel Fábián Katalin, az udvarhelyszéki népdalvetélkedők egyik nyertese. A rendezvény szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum.

A fotók a kiállításról és az albumból való válogatás.

Szabó Béla

2017.09.06