''A jó kezdet fél siker''

Évadnyitó társulati ülés a Vaskakas Bábszínházban

12

A színházi világban a két évad közötti nyári hónapok a lazítás, töltekezés idejét jelentik. A Vaskakas Bábszínház azonban másként működik. Az évadnyitó társulati ülés megfelelő alkalmat nyújtott arra, hogy számot vessenek a nyáron végzett munkával.

Az ülésen jelenlévő Rózsavölgyi László, Győr város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszönetet mondott az intézménynek. Egyrészt az évente mintegy 50 ezer látogatót vonzó Győrkőcfesztivál megrendezéséért, másrészt az EYOF lebonyolításában vállalt szerepért. A társulat tagjai ugyanis részt vettek mind a megnyitón, mind a Fun Zone kialakításában és működtetésében.

Kocsi Rozi, a társulat igazgatója összegezte a nyári tapasztalatokat. Kiemelte, hogy az immár 10. alkalommal megszervezett Győrkőcfesztivál erősen különbözik a többi szórakoztató nagyrendezvénytől. Mégpedig abban, hogy mivel színházi szakemberek szervezik, dramaturgiája, „felépítettsége” van, kvázi „műalkotás”, amit a magas minőség jellemez. Ezért pályáznak/pályázhatnak ismételten a Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál címre.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál különleges élmény volt. Ugyan a megszokotthoz képest más korosztályt céloztak meg produkcióikkal, de nem volt megterhelő számukra ez a feladat. Élvezték a barátságos hangulatot és a fair play szellemiségét.

A nyári számadást követően az igazgatónő bemutatta a társulat új tagjait, az öt frissen végzet bábszínészt: Főglein Fruzsinát, Markó-Valentyik Annát, Nagy Petrát, Horváth Márkot és Kovács Domonkost. Ebben a szezonban már mindannyian szerepet kapnak.

Végül, ami a legfontosabb: a műsorterv. A 2017-2018-as évadban a Vaskakas Bábszínház bérletes előadásainak keretén belül mutatják be a Frakk, a macskák réme, a Münchausen báró kalandjai, A halhatatlanságra vágyó királyfi, a Hamupipőke, a Csoda és Kósza, a Pinokkió, a Makrancos Kata című darabokat, valamint az Arany János balladáiból összeállított Irgalom című táncszínházi produkciót.

A három évnél fiatalabb gyermekeknek szóló Apró Bérletben újdonságot jelent majd a Síppal-dobbal és a Süss fel nap! című előadás. Bérleten kívül pedig 2018. januárjában bemutatják az Egerek könyvét, áprilisban az Amáliát és várhatóan még a tavasszal a Majomparádé munkacímet viselő darabot is.

A művészeti központ a korábban megszokott módon helyet ad vendég-előadásoknak is: az Orlai Produkciós Iroda szervezésében szeptemberben A hullaégetőt, októberben pedig Az étkezés ártalmasságáról című darabot láthatják.

B. E.
Fotók: Barcsa Andrea

2017.09.01