Nyárzáró koncert Győrben

Vendégünk volt az Alphaville – Molnár György képriportja

61_a_sokadalom

Augusztus utolsó szombat estéjén 19 óra után a szélrózsa minden irányából a győri városháza felé és elé özönlöttek kisebb-nagyobb csoportokban a győriek – nem véletlenül. Megszokhattuk már, hogy a nyár záróakkordjaként évek óta különleges sztárfellépőt köszönthetünk városunkban. Így volt ez most is, hiszen a ’80-as évek egyik legsikeresebb német zenekarát, több generációnk kedvencét, az Alphaville-t láthattuk vendégül.

Az Alphaville-t 1983-ban alakította meg a németországi Münsterben Marian Gold, Bernhard Lloyd és Frank Mertens. Az 1984-ben kiadott „Big in Japan” című dal, majd a „Forever Young” című debütáló albumuk a ’80-as évek egyik legsikeresebb német zenekarává tette őket. A pop, jazz, avantgard elektronika és klasszikus rockzene elemeiből építkező, szintetizátor alapokon nyugvó dalaikra generációk táncolták, csápolták át az éjszakákat. 
Az idők során a zenekar tagjai kicserélődtek, egyedül Marian Gold vokalista, a jelenlegi frontember maradt meg. Az ütőhangszereket Jakob Kiersch kezeli. Gitárosuk David Goodes. Kiváló billentyűsük Carsten Brocker. Basszusgitárosuk pedig Alexandra Merl.

Az Alphaville idén Amerikában turnézott: többek között New Yorkban, Chicagoban, Las Vegasban, Denverben léptek színpadra. Augusztus 25-én Észtország fővárosában, Tallinnban adtak egy 90 perces élő koncertet, majd azonnal repülővel, lengyelországi átszállással érkeztek szombaton Budapestre, ill. Győrbe.

Domanyik Eszter, az önkormányzat Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője két hónapon át fáradozott a koncerthez szükséges engedélyek beszerzésén a várhatóan megjelenő tízezres tömeg biztonságának biztosítására mind rendvédelmi, mind egészségvédelmi témában, hogy ne történhessék semmi, ami megzavarja a szórakozást.

21 órakor az önkormányzat reprezentánsainak kíséretében megérkeztek a zenészek a színpadhoz, majd Borkai Zsolt polgármester üdvözlő beszéde után feldübörgött a zene, megkezdődött a show. A szó legszorosabb értelmében testet és lelket megrázó élmény volt. Pár méterre az ember nagyságú hangfalaktól csupán néhány percet engedtem meg magamnak fotózásra. Betettem a füldugóimat, és körbefotóztam híres vendégeinket. Minden tiszteletem 63 éves frontemberük, a vokalista Marian Goldé, aki fiatalokat megszégyenítő hévvel mozogva ragadta magával társait. A dobok és cintányérok között röpködő ütőivel és röpködő hajával bűvölő Jakob Kiersch, valamint a laptopokkal és billentyűs hangszerekkel körülvett Carsten Brocker fáradhatatlansága, ügyessége bámulatra méltó volt. David Goodes és Alexandra Merl gitárzenéje pedig feltette a pontot a produkcióra.

A koncert az egész városban látható és hallható volt, mivel a produkciót óriási kivetítőkön a helyszínen, a Széchenyi téren, valamint a Dunakapu téren is élőben közvetítették. Minden csodálatom azoké a fanatikus rajongóké, akik ennek ellenére pár méterre a színpad előtt képesek voltak végigállni, végighallgatni a műsort. Én – miután elkészítettem a fotóimat – inkább körbenyomakodtam a tömegben, és igyekeztem megörökíteni kamerámmal a sokaságot, bizonyítva, hogy ez a nyár is a győriek többségének megelégedésére ért véget.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.08.30