A 2017-es Debreceni Virágkarnevál képekben

Sulyok Attiláné írása és fotói

57

2017. augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevál menetében ezúttal tizennégy virágkocsi vonult fel, díszítésükhöz több százezer szál élő virágot – félmillió Hollandiából érkezett dáliát, valamint több mázsa szárazvirágot – használtak fel. Idén készítették el a karneválok történetének legnagyobb alkotását is: a különleges virágsárkány 21 méter hosszú volt, és még félelmetes hangot is adott. Lássuk, milyen volt a felvonulás!

A Debreceni Virágkarneválon – amelyet két nappal ezelőtt története és érdekességei segítségével is áttekintettünk – 2017-ben tíz hazai mellett tíz külföldi tánc- és hagyományőrző csoport vonult fel – többek között Mexikóból, Szenegálból, Oroszországból, Spanyolországból –, és mutatta be produkcióját végig a városon, a felvonulási útvonal két oldalán helyet foglaló sokezres, kíváncsi érdeklődő tömeg előtt.

A legszebb virágkocsinak – a közönség szavazása alapján – a  főnixmadarat ábrázoló, Szárnyaló Debrecen című kompozíció bizonyult, amely a debreceni ThermoDam hőszigetelő rendszereket gyártó céget képviselte a karneválon. Vasárnap este a teltházas Nagyerdei Stadionban rendezett fantasztikus Karneváléj gálaműsorának keretében jelentették be az eredményt. A művészeti csoportok versenyét a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei nyerték meg. Az értékeléskor kiemelték a német csoport ízléses jelmezeit és kreatív gondolkodásukat. A győztesek a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású gyönyörű porcelánserlegét vehették át.

2000 hazai és külföldi táncos kíséretében a legnagyobb hazai sztárok, színészek és énekesek szórakoztatták a közönséget közkedvelt musicalrészletekkel. Sok különlegességgel és látványos elemmel gazdagított, igazi karnevált idéző showműsor részesei lehettek a nézők, ahol veterán autók felvonulásán kívül az Új Lovas Színház művészei is felléptek.

A 2017-es Debreceni Virágkarnevál az Egyetem téren tűzijátékkal és utcabállal ért véget.

Sulyok Attiláné

2017.08.22