Fatemplom Fesztivál – Szabadtéri koncertek, irodalmi műsorok, szakrális előadások Magyarföldön

Július 14-16.

Szabadtéri koncertek, irodalmi műsorok, szakrális előadások váltják egymást július 14. és 16. között Magyarföldön, a Fatemplom Fesztiválon. A különleges atmoszférájú, szakrális környezetben és a fennsíkon kiépített szabadtéri színpadon országosan elismert művészek, együttesek lépnek fel – mondta el Gryllus Dániel, a fesztivál szervezője a programismertető sajtótájékoztatón Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

A fesztivál az Énekmondó együttes lírai és könnyedebb hangvételű dalokból álló koncertjével kezdődik július 14-én Magyarföldön, a fatemplomban. A Hungarian FolkEmbassy lemezbemutató koncerten adja elő Arany János népzenében továbbélő verseit, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán Weöres Sándor A teljesség felé című kötetéből készült zenei kompozíciót mutatja be. Július 15-én Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadásában a Tizenöt zsoltár című mű hangzik el a fatemplomban.

A szabadtéri színpadon a Csík Zenekar ad koncertet július 14-én, másnap a Zegasztsztár tehetségkutató verseny különdíjasai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A késő délutáni órákban a Kaláka együttes, Ferenczi György, az 1-ső Pesti Rackák és Lajkó Félix lép majd fel.

Július 16-án délelőtt a Magyar Honvédség Légierő zenekara ad térzenét. A fatemplomban 11 órakor ökomenikus istentisztelet kezdődik, a szertartáson a fesztivál fellépői is közreműködnek.

Rátóti Zoltán szerint nagy elismerést jelent, hogy a neves, elismert művészek évről évre visszatérnek a fatemplom ünnepre. Hozzáfűzte: a sajtótájékoztató helyszíne – a Göcseji Falumúzeumban álló zalacsébi fatemplom – volt az „ihletője” a Magyarföldön emelt fatemplomnak. A szakrális építmény rekonstrukciója Rómer Flóris bencés szerzetes 1860-as leírása és rajzai alapján készült el a falumúzeumban, amely támpontot adott a Magyarföldön épülő templomhoz – hangsúlyozta Rátóti Zoltán.

A Nemzeti Színház színművésze szólt arról is, hogy faorgonát szeretnének építtetni a Magyarföldön álló fatemplomba. Október másodikán a Nemzeti Színházban jótékonysági gálaműsort tartanak, amelynek bevételét erre a célra kívánják fordítani. Mújdricza Péter építész tervei alapján a modellezés már elkészült, a faorgonát Budavári Attila orgonaépítő, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktura többségi tulajdonosa építené fel.

A magyarföldi fatemplom nagyrészt önkéntesek munkájával adományból, felajánlásokból épült fel. A szakrális építményt 2010-ben szentelték fel, azóta minden esztendőben megrendezik a fatemplom ünnepét.

Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a fatemplom turisztikai célponttá vált, a fesztiválra az ország szinte minden vidékéről érkeznek látogatók.

A sajtótájékoztatón Gryllus Dániel és az Énekmondó együttes részleteket mutatott be a fesztivál zenei programjából.

Forrás: MTI

2017.07.12