Kirándulási tippek a nyár 9 hetére – 2. rész

Berente Erika ajánlata

Folytatjuk múlt héten közzétett cikkünket: kisebb kirándulásokat ajánlunk, hogy akkor is tartalmasan tölthessék a nyarat, ha nem mennének üdülni. Koncepciónk az, hogy minden látnivaló 100 kilométeres körön belül legyen, egy nap alatt megjárható legyen az út. Míg korábban hétvégi programokat ajánlottunk, most olyan látnivalókat is megemlítünk, amelyeket csak hétköznap lehet megnézni, illetve amelyek ekkor olcsóbban látogathatók.

Most is arra buzdítjuk Önöket, hogy mielőtt útnak indulnak, kissé tájékozódjanak! Olvassanak az adott látnivaló történetéről, a környék földrajzáról, hagyományairól, mi igyekszünk ehhez támpontokkal és linkekkel szolgálni. Kellemes kirándulásokat és feledhetetlen élményeket kívánunk!

 

6. Ajka Kristály Múzeum és Bányászati Múzeum

Igazán emlékezetes program lehet nagyobb gyerekekkel egy gyárlátogatás az ajkai üveggyárban! Az Ajka Kristály Üvegipari Kft. Magyarország egyik nemzetközileg is legismertebb üvegipari műhelye, igazi hungarikum. A manufaktúra több száz éves üvegipari hagyományra épül. A Kristály Múzeumban végigkövethetjük a gyár történetét, és megcsodálhatjuk a korábbi időszakok termékeinek gazdag forma- és színvilágát. Előzetes bejelentkezést követően a gyár maga is meglátogatható, ahol az üvegfúvástól a csiszolásig végignézhetjük a termelés folyamatát. A csoportos vezetés 10 fő esetén indul, ezért érdemes nagyobb társaságot szervezni. A gyár veszélyes üzem, ezért kisgyermekeknek a programot valóban nem ajánljuk.

A gyárlátogatás után levezetésként még megtekinthetik a Bányászati Múzeumot is. Különösen érdekes látványosság itt az Őslény és Kőzettár, valamint a földalatti bányaművelést bemutató, 54 méter hosszú tárna. A múzeum igen rövid időtartamban, 11-től 16 óráig tart nyitva.

Ha gyermekkel vannak, innen hazatérőben, keletre indulva még elmehetnek a Bakonyi Kalandparkba. Ha északi irányba indulnak, és még nem jártak arra, beugorhatnak a festői kis faluba, Magyarpolányba. Amennyiben voltak már ott, akkor egy másik látnivalót kínálunk: Gannát. Pápakovácsinál letérve a főútról, rövid utazás után érnek el a faluba, ahol az Esterházy család mauzóleuma található. A neoklasszikus épületet 1808 és 1818 között emelték a francia Charles Moreau tervei alapján. A templom a római panteon kisebb léptékű mása. Az Esterházy család kriptája az altemplomban áll. Itt nyugszanak márvány és bronz szarkofágokban a család tagjai, köztük a 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas író, Esterházy Péter. A mauzóleum megtekintéséhez legalább egy nappal korában be kell jelentkezni telefonon.

 

7. Zirc és az Eplényi libegő

A Bakony fővárosa, Zirc számtalan látnivalót kínál a kíváncsi turistának. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően igazán kellemes belépni a Ciszterci Látogatóközpontba, ahol aztán megválogathatjuk, hogy mit és milyen sorrendben kívánunk megnézni: vezetéssel a gyönyörűen felújított barokk bazilikát, az egyház- és rendtörténeti kiállítást, vagy a pazar műemlékkönyvtárat. Ez utóbbi az Országos Széchenyi Könyvtár gondozásában van, gyűjteményében 65 ezer régi könyv található, köztük 70 ősnyomtatvány (1500 előtt készült nyomtatott könyv).

Felhívjuk a figyelmet a Bakonyi Természettudományi Múzeumra is. A Jégkorszaki óriások című részlegben rekonstruált gyapjas mamut csontvázakat is megtekinthetnek igencsak látványos módon kiállítva. Kisiskolás gyermekek számára nagy élményt jelenthet ez a kiállítás. Ha belefáradtak a múzeumi látnivalókba, kiadós sétát tehetnek a 20 hektáron fekvő angolparkban, amelynek alapítása a 18. század második felére tehető. Az arborétum bepillantást enged a Bakonyra jellemző növény és állatvilágba.

Ha a kirándulást hétvégére tervezik, akkor a napot megkoronázhatják egy különleges programmal: libegőzzenek Eplényben! Télen síliftként, nyáron libegőként üzemel az Audi Sport 4 üléses felvonó, amely 15 perc alatt juttatja fel a látogatókat az Álmos-hegyre. A hegytetőn kilátó várja a turistákat, ahonnan tiszta idő esetén akár még a Balatonig is ellátni.

 

8. Vitány vára és a Rockenbauer emlékfa

Sok kisgyerek számára a vonatozás különleges élményt jelent. Ezért most egy olyan kirándulást ajánlunk, amely személyvonattal is kényelmesen megjárható. A Budapestre tartó szerelvényről Szárligetnél kell leszállniuk. A Vértes hegység északi részén, Vértessomló községtől keletre, a Nyerges-hegy közelében találjuk a szabálytalan alaprajzú két tornyos, kis területű Vitány vár romjait. A túra útvonala Szárliget mellől, az 1-es számú főút mellett található Birka csárdától indul. Innen a kék sáv jelzését követve érik el Csákányospusztát. A faluba beérve, a jobbra vezető földúton vezet tovább a jelzés a Mária-szakadékba, amelynek végén megcsodálhatják Körtvélyespuszta régi temetőjét. Itt egy ideig véget ér a földút, és kényelmes tempóval haladhatnak az erdészeti műúton, majd a völgyön keresztül kapaszkodhatnak fel a romokhoz. A vár keletkezésének pontos ideje és építőjének neve ismeretlen. Feltehetően az itt birtokos Csák nemzetség építtette a tatárjárás után. Mint királyi vár, „Castrum Vitam, Vytam, Wyttam” alakban szerepel az iratokban. A török először 1529-ben ostromolta, majd 1543-ban el is foglalta. Később hol magyar, hol török kézen volt. Véglegesen a győri szerepvállalásáról is ismert Pálffy Miklós szabadította fel 1597-ben. A következő évben felrobbantották, megakadályozva ezzel, hogy valaha is török erősség lehessen. A vár anyagát a környékbeliek többé-kevésbé elhordták. A Vitányvár Baráti Kör által szervezett vármentő akcióknak köszönhetően a rom ma már könnyebben megközelíthető, s a Tatai medencére nyíló kilátás is jobban élvezhető. Még élvezetesebbé tehető a kirándulás, ha előzőleg megnézik Vitány vár digitális rekonstrukcióját, s ennek ismeretében próbálják meg maguk elé képzelni a régi erődítményt.

Ha belefér az idejükbe, akkor tekintsék meg a legendás turista és televíziós személyiség, Rockenbauer Pál emlékfáját is, melyet a kék jelzésen haladva, a vár alatt néhány száz méterre találnak meg. Az emlékhely arról árulkodik, hogy a turista társadalom tagjai ma is jó szívvel gondolnak a magyar túramozgalom jeles – lassan harminc éve halott – megújítójára.

 

9. Bakonybél

Bakonybél látnivalóira több napot is rászánhatunk. Amit feltétlenül érdemes megnézni, az a Szent Mauríciusz monostorhoz tartozó templom, a gyógynövénykert és az arborétum. Ezek egyénileg látogathatók 2017. szeptemberéig. Ekkor kezdődnek ugyanis a monostor ezeréves alapításának ünnepére történő felújítási munkálatok. Ezt követően látogatás előtt minden esetben tájékozódjanak a monostor honlapjáról vagy Facebook-oldaláról a lehetőségekről! Kihagyhatatlan program a „Szentkút”, más néven Borostyán-kút meglátogatása is, amelynek története szorosan összefonódik a monostor múltjával. 1824-ben kápolna épült a Borostyán-kútnál, melyet 1889-ben a ma is látható épülettel váltottak föl. 1855-ben a Borostyán-kút felett megépítették a Kálváriát a 14 stációval, melyeket 1884-ben felújítottak. 1889-ben a hegy lábánál fakadó három forrásnak vízgyűjtő medencét építettek, a 19. századi szakirodalom által emlegetett barlangot befalazták, és lourdes-i Mária szobor került eléje.

A természetbarátoknak is kínál programot a környék. Bakonybéltől 3 km-re a Pápa felé vezető úton, az Odvaskői Autóspihenőnél (parkoló) indul a Boroszlán tanösvény. Rövid, de kaptatós út visz az Odvaskői barlang felé. Ennek megtekintése után választhatunk, hogy visszatérünk a parkolóba, vagy a hosszabb, hét kilométeres utat járjuk be. Bárhogy döntünk is, a Magas-Bakonyt ismertető táblák áttanulmányozása után elmondhatjuk magunkról, hogy sokkal többet tudunk a vidékről, mint korábban. Ha komolyan érdeklődnek a természettudományok iránt, a faluba visszatérve még betérhetnek a Bakonyi Erdők Házába, ahol vezetéssel megtekinthetik az ott látható erdészeti és vadászati kiállítást. A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet mutatja be, az emeleten a természet közelségében élő, dolgozó erdész, vadász és a faműves mesterségeket ismerhetjük meg.

Sokak számára a Pannon Csillagda jelenti Bakonybél legnagyobb vonzerejét. Nem véletlenül! A csillagászattörténeti kiállítástól a 3D-s filmvetítésig, az erdei iskolától az éjszakai távcsöves bemutatóig széles a programkínálat. Az egyes látnivalókhoz külön belépőt kell vásárolni, a programok egy része időjárásfüggő.

A Kirándulási tippek a nyár 9 hetére első része itt olvasható.

Berente Erika
Fotók: Kiss Géza (1. és 4. kép), Szabó Judit (2-3. és 6. kép)

Az 5. kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el. (A képek számozása a "6. Ajka Kristály Múzeum és Bányászati Múzeum"-nál kezdődik)

2017.07.07