Szatyorban hordták a szenet a grófnak


Dédestapolcsányban, a Bükk-fennsík lábánál, festői környezetben található az egykoron szebb napokat is megélt Serényi-kastély. Építését több időpontra is datálják, valamikor 1898-1903 között folyhattak a munkálatok.

Hatalmas gesztenyefák szegélyezte úton közelíthető meg az impozáns épület, mely minden évszakban különleges atmoszférát nyújt. Nyáron a lombok hűsében sétálhatunk, ősszel pedig a színpompás levelekben gyönyörködhetünk. A kastély a település egyik kimagasló pontján helyezkedik el, ami nemcsak praktikus célokat szolgált, hanem lenyűgöző panorámát is biztosít a Bükk vonulataira és a Dédesi várra egyaránt. Az eklektikus épületnek két bejárata van, a földszinti északi, míg az emeleti bejárat nyugati tájolású. A földszinti bejáraton át a közlekedőbe jutunk, mely az épület hossztengelyeként végighúzódik, és két oldaláról nyílnak a szobák, illetve kiszolgáló helyiségek. Az emelet elrendezése a földszintével azonos. Mivel dombra épült, így egyik homlokzata magasabb.

A kastély hosszú évekig a Serényi család nyári rezidenciájaként szolgált. Sokáig az 1898-ban Bécsben született Serényi Ödön lakta, aki a grófi család dédesi ágának öt gyermekéből a középső. A gróf igen szerény körülmények között élt az államosítás után. Egykori cselédsége segítette, amennyire tudta: enni adtak neki, és a bányászok szatyrokban hordták a szenet a kastélyba, hogy tudjon fűteni. 1961-ben hunyt el, a településen helyezték örök nyugalomra. Halálát követően a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) egy rövid ideig pedagógus üdülőként üzemeltette a kastélyt. 1968-tól megyei fenntartású szociális otthonként működött a kétezres évek elejéig, amikor magántulajdonba került.

A grófi múlt után, a szociális intézmény működése alatt minimális gondot fordítottak az épület állagának megóvására. Az új tulajdonos a közel öt hektáros területet, amely több barlangot is rejt magában, körbekerítette. A tervek szerint egy konferenciahotelt alakítottak volna ki, de ez csak terv maradt. 2015-ben újra eladósorba került a kastély, méghozzá nagyon jutányos áron, 135 millió forintért, ami egy ilyen műemlék jellegű épületnél kifejezetten meglepő. Az épület ugyanakkor nem szerepel a műemlékek listáján, a településen mindössze két lakóház, a református templom és a várrom érdemelte ki ezt a címet.

Harnócz Fanni
Forrás: mandarchiv.hu

2017.07.10