1636

Vadim Repin is fellép az Auer Fesztiválon

Veszprém, augusztus 2-6.

Vadim Repin, Suyoen Kim és Ray Chen hegedűjátékát is hallhatja a közönség a harmadik Auer Fesztiválon, amelyet augusztus 2. és 6. között rendeznek meg Veszprémben – közölte a rendezvény főszervezője a veszprémi sajtótájékoztatóján.

Kováts Péter elmondta: a fesztivál nyitányaként a tavaly alakult – Fülei Balázs zongora-, Varga István cselló- és Kováts Péter hegedűművész alkotta – Auer Trió ad koncertet a veszprémi megyeházán Schubert és Csajkovszkij-művekből.

A fesztivál második napján a Szent Mihály-bazilikában Suyoen Kim német hegedűművész ad Bach szólóestet egy 1600-as évek végéről származó Stradivarin. Szintén ezen a napon lép fel a Hangvillában a humoros előadásmódjáról ismert Aleksey Igudesman orosz-német hegedűművész-zeneszerző a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével.

A harmadik napon este a Hangvillában az újszerű megközelítéseiről ismert tajvani-ausztrál Ray Chen lép fel szintén a Mendelssohn Kamarazenekarral.

A negyedik napon a Hangvillában először áll egy színpadra Frankl Péter Angliában élő zongoraművész a Mendelssohn Kamarazenekarral és egy Beethoven-zongoraversenyt adnak elő. A megyeházán pedig a belga Tcha Limberger a Canarro Együttessel ad koncertet.

A zárónapon a Hangvillában előbb Ránki Dezső zongoraművész és a Keller Kvartett lép fel Csajkovszkij- és Schumann-művekkel, majd Vadim Repint, az Auer Lipót által megteremtett orosz hegedűiskola egyik legjelentősebb képviselőjét hallhatja a közönség. A zárókoncerten a világhírű orosz-belga hegedűművész a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével előbb Mozart-műveket, majd Prokofjev g-moll hegedűversenyét játssza.

A fesztiválon a fiatal generációnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak: augusztus 4-én Ray Chen koncertje előtt a megyeházán a Zeneakadémia ifjú művészei adnak kamaraestet és a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar is fellép – mondta Kováts Péter.

Hiánypótlónak nevezte az Auer Fesztivált a sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Hozzátette: Auer Lipót Veszprém egyik leghíresebb szülötte, és a fesztiválnak köszönhetően mára országosan is ismertté vált alakja.

Forrás: MTI

2017.07.05