Jó estét, Bakonybél!

A GYAK bemutatkozása a kistelepülésen

2017. június 17-én, szombaton, 17 órai kezdettel a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja a bakonybéli Bakony Hotelben irodalmi és zenei műsorral köszöntötte a település lakóit, valamint a szálloda vendégeit. A rendezvény címe Jó estét, Bakonybél! volt.

Azzal a céllal utaztunk oda, hogy az ország különböző részeiből érkező turisták és a település érdeklődő lakosai előtt bemutatkozzunk, valamint új kulturális kapcsolatokat teremtsünk.  Érkezésünk napján, pénteken kis plakátokat ragasztottunk ki a szállóban és Bakonybél frekventált helyein, emellett meghívókat tartalmazó szórólapokat osztogattunk szét az emberek között.

Az első kapcsolat már azon a napon létrejött: a helybéli Szent Mauríciusz Monostor vezetője, Halmos Ábel atya meghívására ellátogattunk a falu barokk stílusú templomába, ahol az apát személyesen kalauzolt végig bennünket a látnivalók között, részletesen bemutatva az ottani szépségeket: festményeket, szobrokat, a két részre tagolt oltár szimbolikáját, elmesélve a monostor és a szerzetesrend történetét alapításától napjainkig, kiemelve Gellért püspökről, annak csodálatos cselekedeteiről szóló históriákat.

Az atya megmutatta a templomkertet, beszélt a szerzetesek gyógynövény-termesztő tevékenységéről, bekísért bennünket az Apátság emléktárgyait és gyógynövény-készítményeit árusító boltjába, ahol lehetőség nyílott vásárlásra is. Beszélt közösségük hitéletéről, emberi kapcsolatairól, ezt követően pedig érdeklődéssel hallgatta alkotói és kulturális tevékenységünkről szóló történeteinket. Persze, nem érkeztünk üres kézzel: néhány szép közös, ill. egyéni kiadvánnyal ajándékoztuk meg vendéglátónkat, mellékelve a rendezvényünkre szóló meghívót is.

Szombat délután, az irodalmi est megkezdése előtt húsz perccel egy kb. 15-20 főből álló, fekete bőrruhás motoros csapat, a KONOK KUNOK MOTOROS KLUB tagjainak érkezése verte fel a szálló békés csöndjét.

A közösség 2012-ben, Kiskunhalason alakult meg. Vezetőjük Györgyi János, tagjai 10-20-30 éve motorozó csapatok, egyének, akik feladatul tűzték történelmünk, hagyományaink őrzését, emlékhelyeink felkeresését (így kerültek Bakonybélbe is), a határainkon kívül rekedt honfitársainkkal való szolidaritást. A klub neve a IV. Béla által behívott és letelepített Kun nemzetségből ered. A közösség két alappillére: a szabadság eszméjének hirdetése és a politikamentes hazaszeretet. A tagok fekete bőrdzsekijén művészi igénnyel megtervezett embléma látható, melyen egyebek mellett a Szózat kezdő sorai olvashatóak.

Horváth György keramikus, az antológiaközösség új tagja 17 órakor a szálló előtti térségen vendégcsalogató tárogatómuzsikával jelezte rendezvényünk kezdését, majd Molnár György alkotótársunk a Konok Kunokat is meghívta a műsor megtekintésére. A kellemesen meglepett újonnan érkezők egy pillanatig sem haboztak, lelkesen vonultak be a terembe, és nagy tetszéssel, tapsokkal kísérték végig műsorunkat. Ábel atya meg még néhány szállodalakó, valamint alkalmazott, talán falubeliek is megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket.

A műsorban dalok, saját szerzeményű kisprózai alkotások, versek hangzottak el a szerzők tolmácsolásában, melyek mellől a tárogatómuzsika sem maradhatott el. A rendezvény végén antológiakötetekkel, saját kiadványainkkal, valamint Vehofsics Zsóka természetfotóival ajándékoztuk meg a vendégeket, akik boldogan és kíváncsian vették kezükbe őket.

Nemcsak az új barátok és kapcsolatok, valamint a bemutatkozás sikere tette feledhetetlenné ezt a kirándulást számunkra, hanem a gyönyörű környezet, a természet szépségei, az esti beszélgetések, a pazar vendéglátás is.

Kiemelkedő élményt nyújtottak a kirándulások: az Odvaskő barlanghoz vezető meredek lépcsősor megmászása, a barlang fölötti sziklákon felhangzó, erdőt köszöntő tárogatómuzsika, a Borostyán-kút vagy közismertebb nevén „Szentkút”, a Szt. Gellért tiszteletére szentelt kápolna, a Kálváriadomb meglátogatása, ahol a Mária-oltár előtt Horváth György ismét megszólaltatta hangszerét, miközben a tavacska partján éppen egy fiatal pár menyegzőjének résztevői ámulva hallgatták a fenséges muzsikát.

Bakonybéltől vasárnap a Pannon Csillagdában búcsúztunk, ahol vetítéssel, tárlatvezetéssel, beszélgetésekkel tarkított kétórás tartózkodásunk során feltárultak előttünk a Világűr csodái is.

A közösen átélt élmények, sikerek még inkább összekovácsoltak bennünket, új, ihlető forrást kínálva további alkotómunkánkhoz.

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György, Vehofsics Erzsébet, Gősi Ferenc, Horváth György, a GYAK tagjai

2017.06.22