Konkrét formák

Pataki Balázs képzőművész kiállítása a MTA Geometria Galériában

A geometrikus absztrakt művészet  létrehozott egy élményközösséget a modernitás értékeit őrző elit számára New Yorktól Tokióig, Párizstól Budapestig. Így 2017. június 16-án ismét geometrikus képzőművészeti kiállítás nyílt meg a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Központja emeleti kiállítóterében (Győr, Liszt Ferenc u. 10.).

Dr. Rechnitzer János, a  Széchenyi István Egyetem professzora, a galéria atyja a Fajó-tanítványok sorozatban ezúttal a második generáció tehetséges művészét, Pataki Balázst hívta meg és mutatta be.

Pataki Balázs 1975-ben született Tatán. „Kisbéren egy száz éves bányász rajzszakkörbe jártam. Portrékat rajzoltam és tájképeket festettem” – mondja magáról az ifjú művész. 20 éves korában Budapestre költözött, ahol kirakatrendezést tanult. „1997-ben bekerültem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Ott úgy éreztem, kiürültek a tájak, amiket festettem. Fajó János tanította a rajzot, neki köszönhetem, hogy megismerkedtem a geometrikus művészettel, ami új értelmet adott mindennek.” 2002-ben formatervező szakon végzett.

1998-tól folyamatosan tagja a Szerencsi Iskola és Művésztelepnek, melynek Fajó János a művészeti vezetője. A Mester azt írja első mappájának megjelenése alkalmából, hogy „természetes életeleme a munka”, hiszen keményen és sokat dolgozik az iskolában, minden technikát gyorsan és pontosan elsajátít, különösen érvényes ez a szitára. Ötéves művésztelepi tartózkodás után elkészíti első mappáját, ami jelzi, hogy a nagy elődök követője, de egyben megújítója is. Fajó büszke tanítványára, arra utal, hogy alkotásai minden nációval szemben versenyképesek. Balázs művészete egyben azt is jelzi, hogy igenis képesek és alkalmasak vagyunk Európa legjobb geometrikus alkotói között lenni.

Hasonlóan kiemelkedően értékeli Fajó János Pataki Balázst 2009-ben két másik tanítványával, Néma Júliával és Kludovácz Andrással együtt (reméljük, őket is még az ősz folyamán kiállíthatjuk galériánkban). Azt írja róluk, hogy „ők nem az elszállt, levegőben lógó, „trendi-brendik”, XIX. századból itt felejtett operettművészek, hanem a ma fiai, akik két lábbal a földön járnak, és szárnyalnak a levegőben. Nincsenek illúzióik arról a világról, ahol élünk és alkotniuk kell, egy mai életszemlélettel, reális hozzáállással, tárgyszerű magtartással vannak felszerelve.”

Pataki Balázs tényleg a földön jár, hiszen formatervezőként kályhákat tervez, a szabadidejében pedig fest és fest. Keresi a geometria végtelenül szabad és csodálatos világában a formák egyensúlyát, vonalak, pontok, négyzetek, körök véget nem érő kombinációjában a hangulatához legjobban kapcsolódó alakzatokat, s azokat aztán feldolgozza, megfesti. Színei tiszták és világosak, árnyalt ellenpontokat jelenítenek meg, de egyben figyelemfelkeltő harmóniát tükröznek. Ebben a harmóniában mindennek helye és rendje, feldolgozásra váró logikája van.

Pataki Balázs Császáron egy lerobban majort vásárolt meg, és ott rendezte be műtermét, sőt a lakását, itt állította fel a Mestertől átvett szitagépet, ahol újabb és újabb kísérleteit végzi a klasszikus, megunhatatlan formákkal.

A második generációs, ma negyvenes Fajó-tanítványok még felfedezésre várnak. Szorgalmasan dolgoznak, tehetségesek, új és érdekes, de egyben látványos műveket alkotnak, amelyek igenis részei, sőt egyben alakítói a geometrikus művészet mai streamjének. Még nem tudnak a művészetből megélni, de nem adják fel, nem keserednek el, ezt megtanulták Fajótól, mert tudják, hogy eljön, vagy már itt van az Ő idejük. Már levetették a Mester nehéz és gyakran nyomasztó köpenyét. Önmagukat adják vissza, képesek és alkalmasak a geometrikus művészet megújítására, képesek annak végtelen kombinációiból valami igazán újat, mait, sőt holnapit kihozni.

A kiállítás ennek a felfedezésre váró generáció egyik tehetséges tagjának alkotásait mutatja be. Élvezzék és csodálják a műveket, ezzel is ösztönzik a művészt az alkotásra, a világ rendjének feldolgozására, s Önök is gazdagodnak a geometrikus művészet megkedvelésével.”

A megnyitón láthattuk Galgóczy Györgyöt, a geometrikus művészet ismert győri képviselőjét és Tóth Nándorné Évát, a győri önkormányzat egykori kulturális osztályvezetőjét is.

A kiállító művész egyik alkotását a megnyitó végén kisorsolták. A szerencsés nyertes ezúttal Darvas Márta volt.

A tárlat augusztus 26-ig látogatható, hétfőtől péntekig 10-17 óra között.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.06.16