Fontos, jubileumi évad előtt áll a Győri Filharmonikus Zenekar

Sajtótájékoztató a 2017/2018-as évadról

Fontos évad előtt áll a Győri Filharmonikus Zenekar és a város – mondta Fűke Géza igazgató a június 14-én szerdán, a Richter Teremben tartott sajtótájékoztatón. 1968. március 1-én döntött úgy az akkori Megyei tanács, hogy a zenekar professzionálissá válhat. Ennek a fordulópontnak jövőre lesz 50 éve, ezért az egész következő évadot áthatja majd az ünnepélyesség.

Fűke Géza megragadta az alkalmat, hogy „üzenjen” Orbán Viktor miniszterelnöknek: Győr valóban megérdemli a beígért új hangversenytermet, hiszen a bérleteladások most is az élen járnak.

Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere első mondatával gratulált az 50 évért, amelyből tizenkettő már a közös munka jegyében telt a sikerekért. Köszönetét fejezte ki a zenészeknek, akik aktívan részt vesznek a közéletben, rendszeresen fellépnek a város fesztiváljain. A zenekar nagy sikerű külföldi turnékkal is viszi Győr hírét a nagyvilágban. A jövőben szükség lesz arra, hogy egy komolyabb infrastrukturális hátteret kapjon az intézmény. Az új hangversenyterem és a színház felújítása is csatlakozik az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz.

Fűke Géza köszönetet mondott Győr város és az Audi Hungaria Zrt. támogatásáért. A főszponzor képviseletében dr. Knáb Erzsébet, személyügyekért felelős vezetőségi tag fejezte ki elismerését a Győri Filharmonikus Zenekar munkája iránt. Elmondta, hogy az Audi felelős vállalatként a társadalom részének érzi magát, és ezért fontos számukra támogatni a kultúrát és az oktatást. Elkötelezettek az értékteremtés mellett. Prémium színvonalúnak nevezte a zenekar teljesítményét. A zene képes a világ minden táján hidat verni az emberek között. A koncertek felemelő élményt hoznak a fárasztó hétköznapokba. Tiszteletre méltó az az óriási munka és kitartás, ami a művészi élmény mögött áll.

Berkes Kálmán 8 éve, amióta csak Győrbe érkezett, azt érzi, hogy a város hihetetlen tempóban fejlődik. A zenekar is nagyon szép utat jár be. Számtalan pozitív visszajelzést kap a győriektől, ami igazolja a befektetett energiát. Nagyszabású kínai turnéjuk során szilveszter este a helyi televízió közvetítette a koncertjüket, így több százmillió ember számára játszhattak. A következő évadot az 50. évforduló teszi kiemeltté. Berkes Kálmán a várható koncertekről is beszámolt, melyeken ismét neves szólistákat hallgathat majd a közönség. Számos visszatérő művésszel lehet majd találkozni, többek között itt lesz Kobayashi Ken-Ichiro, Amerikából Alastair Willis, a salzburgi zenei élet fontos szereplője, Bényi Tibor, a Kossuth-díjas Ránki Dezső zongoraművész, de mellettük olyan fellépő karmesterek, művészek is ellátogatnak a zenekarhoz, akiket első alkalommal lát vendégül Győr. Először vezényli a Győri Filharmonikus Zenekart Győriványi Ráth György, Daniel Raskin, Martin Sieghart, Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója. De vendégük lesz Michael Martin Kofler, a Müncheni Filharmonikus Zenekar szólófuvolistája, aki nemcsak fuvolán fog közreműködni, hanem egyúttal vezényelni is fogja az együttest.

Közösen fognak majd zenélni Lara Boschkor hegedűművésszel, a 2013. évi Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny győztesével, a világhírű Sergei Nakariakov trombitaművésszel, a frissen kitüntetett Liszt-díjas Fülei Balázs zongoraművésszel, Jörg Brückner kürtművésszel is, de itt fog énekelni Pasztircsák Polina, a hazai operaélet világsztárja, akinek partnere a kazah Dovlet Nurgeldiev lesz.

A világhírű vendégek mellett az együttes fiatal szólamvezetői is megmutatják tehetségüket, szólistaként is hallható lesz Anderkó Dániel klarinétművész és Budai Sándor nagybőgőművész.

Az évad szuperprodukciója 2018. január 5-én lesz az Audi Arénában, ahol Bizet Carmen című operája csendül fel koncertszerű, félig szcenírozott előadásban világhírű operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Főbb szerepekben hallhatja majd a közönség Olesya Petrova orosz operaénekest, Pataki Adorjánt, Sebestyén Miklóst, az est karmestere pedig a neves olasz karmester, Attilio Tomasello lesz.

Az ünnepi évadban megújul a zenekar logója is, színezetében az arany fog dominálni, illetve megjelenik az 50-es szám is, kiemelve a zenekar elmúlt fél évszázadát. Ez alkalomból egy könyv kiadására is sor kerül majd, melyhez a zenekar várja mindazon emlékeket (fényképek, levelek, plakátok, műsorfüzetek, stb.), relikviákat, amelyek az elmúlt ötven évének történetéhez kapcsolódnak. A zenekar egy minél átfogóbb tartalmú, gazdagon illusztrált emlékkönyvet szeretne megjelentetni, amelyhez minden elérhető információt szeretnének összegyűjteni és felhasználni.

A jubileumi események részeként egy új zenei kiadványra is számíthatnak a Győri Filharmonikus Zenekar rajongói. Berkes Kálmán vezényletével Brahms szimfóniái kerülnek rögzítésre, amelynek előmunkálatai június végén már elkezdődnek.

Végezetül néhány információ arról, hogy a nyár folyamán hol találkozhatunk a zenekarral. A Szent László-napi ünnepi hanghangversenyre a Dunakapu-téren kerül sor június 26-án. Ezt követi az EYOF megnyitó ünnepsége július 23-án. Majd két nyáresti hangverseny Pannonhalmán (július 28-án és szeptember 1-jén). Felkért zenekarként fognak szerepelni további nyári fesztiválokon is, így Fertődön, az Eszterházi Vigasságokon és Sárospatakon, a Zempléni Fesztiválon. A nyár a megszokott módon, a VOICES 2017 gálakoncerttel fog befejeződni az együttes számára.

Még egy jó hír, a zenekar gondos tervezésének köszönhetően nem változnak a bérletárak az új szezonban. Így minden érdeklődő a tavalyi áron tudja megváltani új évadra szóló bérletét.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs, Mekli Zoltán (10. kép)

2017.06.15