Világsztárok között Lázin Beatrix és a Győri Nemzeti Színház énekkara

A színház magánénekese és Balogh Eszter karigazgató beszélt a pécsi fellépésről

Lázin Beatrix és a Győri Nemzeti Színház énekkara 2017. június 24-én Pécsett lép fel Placido Domingoval Verdi Traviata című operájában. Az egyetemes operaművészet állócsillagaival közös produkcióban játszani mindig a legmagasabb elismerésnek számít minden magyar művész számára. Így lehet ezzel Lázin Beatrix, a Győri Nemzeti Színház magánénekese is.

Világhírű énekesek, köztük a Metropolitan és a Los Angeles Opera művészei, s maga az „Opera Királya”, Placido Domingo nevével fémjelzett produkció részese lehet Flora szerepében Ön is. Gondolom, ez nem a szerencse és a vakvéletlen műve...

Természetesen nem – mondja mosolyogva Lázin Beatrix. – 2015 óta dolgozom együtt a GuliAnd művészeti ügynökséggel, amikor is felkérést kaptam a győri Voices Operalia koncertre. Andreas Zsolt Magony a főproducere a mostani Traviata-előadásnak is, s úgy látszik, akkor nem okoztam csalódást... Úgyhogy felkért Flora szerepére.

Úgy tudom, hogy ez rendhagyó előadás lesz.

Így van, hiszen nem ária-estre invitáljuk a nézőket, hanem színházi előadásra. Klasszikus produkcióval készülünk, díszletben és jelmezben.

A résztvevő művészek listáját nézve rangos társaságba került.

Én is így gondolom. Placido Domingo mellett Marina Rebeka, Joshua Guerrero, Soloman Howard is részese a produkciónak, sok más kiváló művész mellett. Világsztárok, a kor operaművészetének legnagyobb csillagai közé tartoznak.

Milyen érzés velük együtt énekelni?

Felemelő, felelősségteljes, nagyszerű érzés. A legprofibb hozzáállást igényli! A Voices koncerten és próbáin tapasztaltak alapján mondhatom – ahol szintén világhírű énekesekkel dolgozhattam együtt –, mindamellett, hogy különleges tehetségek, ünnepelt művészek, ugyanakkor közvetlenek, emberiek, barátságosak és megvan bennük a művészi alázat.

Az előadás június 24-én lesz, addig bizony nagyon kevés az idő.

Így van, sajnos. Pécsett a próbákat 19-én kezdjük. Szerencsére az idei repertoárunkban szerepelt a Traviata. Igaz, most olaszul is meg kell tanulnom. Naponta legalább két órát készülök a szerepre. Nagyon sok segítséget kapok Schwimmer János énekmesterünktől és Medveczky Szabolcs korrepetitortól – amit nem győzök elégszer köszönni.

Gondolom, utána pár hét pihenés következik.

Ne higgye! A produkció bemutatása után rögtön kezdjük A sevillai borbély próbáit, hiszen a Győrben is színre kerülő, koprodukcióban készülő előadás júliusban már Szentendrén bemutatásra kerül. De jó ez! Szeretem az ilyesfajta mozgalmasságot!

 

Nemcsak magánénekesünknek, hanem a Győri Nemzeti Színház énekkarának is komoly kihívás a pécsi produkció. A felkészülésről kérdeztük Balogh Eszter karigazgatót.

Egyszerre jelent könnyebbséget és nehézséget, hogy ebben az évadban már énekeltük saját színházunkban a Traviátát – avat be a kulisszatitkokba a karigazgató. – Az opera ugyan jól ismert számunkra – a színház viszonylag rövid idő alatt háromszor tartotta repertoárján –, ám most eredeti nyelven, olaszul fogjuk énekelni.

Gondolom, már javában zajlik a felkészülés, a speciális próbák...

Május közepén már elkezdtük a kottás próbákat, ismerkedtünk a Traviata olasz nyelvezetével. Mostanra, június elejére eljutottunk oda, hogy megszűnt bennünk a görcs, a káros feszültség. Már megy a kórusnak, hogy eredeti tempóban, a kottából fel-felnézve énekeljünk, s bízom benne, hogy jövő hét végére már kotta nélkül is menni fog.

Mekkora létszámban vesznek részt a jeles eseményen?

Tőlünk 22 ember lesz részese a produkciónak, ott egyébként negyvenöt fős kórus áll össze az alkalomra. Nagyon örülünk ennek a meghívásnak, amiben döntő része van Lázin Beának, akinek ezúton is köszönjük a segítséget. Bízom benne, hogy tovább öregbítjük a Győri Nemzeti Színház operatagozatának jóhírét, és felnőve a produkció rangjához, színvonalas teljesítményt nyújtunk.

Forrás: Győri Nemzeti Színház

2017.06.14