Múzeumok éjszakája a FILO-Pontban


Június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakáján 15 és 22 óra között várják az érdeklődőket a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). Többek között mandalákról szóló előadás és mandalakészítés, az Élénkítő Örkény-cseppek című derűs összeállítás egyperces novellákból és egyéb írásokból, valamint egy kis éji örömzene szerepel a programban. A belépő a teljes programra (napijegy): 1000 Ft. A mandala-szemináriumra: 700 Ft. Az esti programra (Örkény- cseppek és örömzene): 500 Ft.

15.00–16.00 A mandalák világa - előadás

A tibeti mandalák színes, szimbólumokban bővelkedő világába kalauzolják el az érdeklődőket. A mandala a teljesség szimbóluma, ami segít újra megvalósítani az emberben eredendően meglévő, csak széttöredezett egységet. A szimbólumok megismerésével mintha egy térképet kapnánk a kezünkbe, ami eligazít gondolataink és érzelmeink dzsungelében, segít lecsendesíteni őket illetve kiemelkedni belőlük, hogy eljuthassunk saját központunkba és önmagunkra találjunk.

16.00–19.00 Mélyülj el, és alkoss egy mandalát! - mandalakészítés többféle technikával

Az előre megrajzolt, vagy saját szerkesztésű mintákat ki lehet színezni, illetve meg lehet festeni, valamint égetéses technikával falapra is készíthető a minta. Ezenkívül zsugorfóliából mandala-medál is készíthető. Az alapanyagokat és a készítéshez szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A mandalakészítésbe a kézműves foglalkozás időtartama alatt bármikor be lehet kapcsolódni.
Az alkotás szüneteiben táncot és a témához kapcsolódó pszichológiai gyakorlatokat lehet majd kipróbálni.

19.30–20.30 Élénkítő Örkény-cseppek - derűs összeállítás egyperces novellákból és egyéb írásokból élőzenével

Az embert az élet formálja igazán emberré, próbára téve akaratát, belső derűjét, egész lényét. A tudatosan átélt nehézségekből lelki-szellemi erő, mélyen gyökerező értékrend és átadható tudás születhet. Csak az válhat igazi íróvá, aki külső és még inkább belső harcokban edződött. Örkény érett művészként minden tapasztalatát képes élvezhető és tanulságos formába önteni. Tapintható közelségbe hozza háborús élményeit, ugyanakkor rámutat a látszólag normális hétköznapok abszurditására is. Komoly és humoros írásain keresztül átélhetjük a leglehetetlenebb és legreménytelibb helyzeteket, és megérthetjük, mit jelent kiemelkedni a körülmények szorításából. Az egypercesek atyja éles szemmel lát, és fejlett humorérzékkel láttat. Szórakoztat és közben ébreszt, elgondolkodtat és közben szórakoztat. Műveivel arra tanít, hogy a mély emberség és a belátást segítő intelligencia minden sötétséget legyőz.

Előadja: az Örkény-projekt csapata és az Új Akropolisz Zenecsoportja

20.45–21.30 Kis éji örömzene a FILO-Pontban
Az Új Akropolisz Zenecsoportja megzenésített versekkel és ismert dalokkal vár mindenkit egy közös zenélésre.

További információ itt.

2017.06.14