A gondoskodó Máriafürdő


Balatonmáriafürdő a tó déli partjának nyugati végén van. A Regens Wagner Vendégház rendkívül elegáns épületei megállásra késztetnek. A Regens Wagner Közhasznú Alapítványt 2000-ben hozták létre az 1847 óta Bajorországban a fogyatékkal élőket szolgáló alapítvány kezdeményezésére.

A dél-németországi szervezet tizennégy intézményben gondoskodik fogyatékos embertársainkról. Másfél évszázados tapasztalatai jelentettek garanciát arra, hogy magyarországi működése is sikeres lesz. Nem is történt másképp, a balatonmáriafürdői intézmény egyre teljesebben szolgálja azt a célt, amelyet az alapító annak idején megfogalmazott: az értelmi fogyatékosok társadalmi integrációjának elősegítését. Apró adalék mindehhez, hogy a fogyatékosok üdültetésében a balatonmáriafürdői Regens Wagner Otthon szintén fogyatékos lakói folyamatosan és aktívan dolgoznak, aminek segítségével az a bizonyos integráció egyre teljesebbé válhat.

Hatalmas, több hektáros parkban működik az intézmény. Fehér téglakerítése, kovácsoltvas kapui már messziről felhívják a figyelmet arra, hogy a nagy fákkal telenőtt bevezető parkrész mögött valami különleges rendeltetésű intézmény működik. Ezt csak erősíti a főépület látványa, minőségi anyagokból készült, császársárga-fehér vakolatú nagy fantáziával kialakított piros cserepes tetejű, egyszintes, tetőteres épület fogadja a vendégeket. Innen hatalmas tág terekkel, majd a vízparthoz közel nagy fűzfákkal és örökzöldekkel teli belső park érintésével jutunk el a hosszú, igényes kialakítású vendégházhoz. A földszintes épülethez szép, térköves utak vezetnek. Szürke falai fölött vörös a tető, jókora napelemek is helyet kaptak itt. A tetőszerkezet házfalba épített tartóelemei rendet és jól átgondolt tervezést mutatnak, de ugyanez elmondható a minőségi tetőcsatorna rendszerről is. A ház egyik végében szép, zöldre mázolt fakorláttal szegélyezett, nagy, részint féltetős terasz áll. Az eddigieken túl az építők szépérzékét az olyan apróságokban is tetten érhetjük, mint például a kémények kialakítása. Nem sajnálták az időt ezek felső pereménél a különböző egyszerű, ám igen látványos díszítő elemek elhelyezésére.

Dippold Pál
Forrás: mandarchiv.hu

2017.06.11