Három bemutató a Szentendrei Teátrum és Nyár programján


Három színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

A szentendrei Fő téren a Co-Opera és a Szentendrei Teátrum együttműködésében mutatják be Rossini A sevillai borbély című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében július 28-án – mondta el Vasvári Csaba, a Szentendrei Kulturális Nonprofit Kft. előadóművészeti ügyvezetője a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón.

Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta: Almaviva grófként Balczó Péter és Vadász Zsolt, Figaro szerepében Molnár Levente és Kendi Lajos, Rosinaként Mester Viktória és Kálnay Zsófia látható, vezényel Dinyés Dániel. A produkció díszletét Székely László, a jelmezeket Rákay Tamás tervezte.

Az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben két további bemutatót tartanak az idén nyáron. A Városháza udvarán nyitóelőadásként láthatja a közönség Szép Ernő Vőlegény című darabját Novák Eszter rendezésében július 7-én, a Lengyel Nagy Anna történetei alapján készülő Élet.történetek.hu... című előadássorozat első darabjának premierjét pedig a Ferenczy Múzeum udvarán tartják július 15-én.

A Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével műsorra tűzött Vőlegényről Novák Eszter kiemelte: szerelmi történetről van szó, a Vőlegény a magyar színpadi irodalom csúcsán helyezkedik el, mestermunka. Szerethető, sokat lehet rajta nevetni és nagyon fájdalmas, mert a pénztelenség okozta kiszolgáltatottság és a szerelem – a mai nap is ismert – ellentmondásairól szól.

A Szentendrei Teátrum és Nyár játszóhelyei más-más profillal működnek, így külön helyszínen láthatók a nagyszínházi produkciók, a monodráma- és kamara-előadások, a koncertek, az ifjúsági programok és a gyerekelőadások. A Fő tér, a Városháza és a Ferenczy Múzeum udvara mellett a MűvészetMalom, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvarán is helyet kapnak előadások.

Az új produkciók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokat is láthat a közönség. Gogol Egy őrült naplója című műve Bodó Viktor rendezésében, Keresztes Tamás játékával látható. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című, Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját játssza. A MűvészetMalom udvarán a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című előadását láthatja a szentendrei közönség. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.

A Ferenczy Múzeum udvara a monodráma- és kamara-előadások, kisebb koncertek helyszíne. Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estje, Auksz Éva Sweet Charity című koncertje és Nagy Dániel Viktor előadásában Edouard Louis Leszámolás velem című műve is itt lesz látható. Az idei év programsorozatának háziasszonya, Für Anikó, Kitalált világ című estjével szintén itt lép július 9-én lép a közönség elé.

A Barcsay Múzeum udvara a zenei programoknak ad helyet: a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartet, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió Dés Andrással és Szabó Dániellel, valamint a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó is fellép a programsorozatban.

Vasvári Csaba elmondta, hogy a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a fiatalabb generációk mutatkozhatnak be: a Friss címmel meghirdetett sorozat keretében színművészeti egyetemek hallgatóinak fellépései és független színházi előadások láthatók pályakezdő színészek részvételével. Látható lesz a Kaposvári Egyetem Rómeó és Júlia című előadása, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fondor és szerelem című produkciója is. Emellett ez a helyszín ad otthont a vasárnap délelőtti gyerekelőadásoknak is, köztük a MárkusZínház és az Aranyszamár Bábszínház produkciójának. A Hepp!!! című cirkuszi bohócjátékot a Városháza udvarán játsszák.

A programokról bővebb információ itt található.

Forrás: MTI

2017.06.08