Múzeumok Éjszakája 2017

Június 23-25. között több mint 111 program a díjakat nyert Rómer Múzeumban

1 múzeum, 11 helyszín, 111 program – szól a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szlogenje a 2017-es Múzeumok Éjszakája nevű, június 23-25. között megrendezendő győri programsorozat zanzájaként. És valóban, „Az év múzeuma 2016” pályázati különdíjas és 2017-es Országos Városmarketing Díj Gyémánt fokozatát elért intézmény tesz arról, hogy ez a három nap a városban párhuzamosan zajló egyéb rendezvények ellenére megkülönböztetetten róla szóljon.

Június 1-jén kettős sajtótájékoztatóra várta Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatója az írott és online média képviselőit, hogy egyrészt az intézmény kapta elismerésekről, másrészt a közelgő Múzeumok Éjszakája programsorozatáról tájékoztassa a győri kultúra iránt érdeklődőket.

„Egy díjnak mindig örülni kell – kezdett bele gondolataiba Radnóti Ákos alpolgármester –, hiszen minden ilyesfajta elismeréshez jelentős erőfeszítéseket kell tenni.” A Rómer Múzeum pedig nem kevés munkát fordít komoly szakmai felkészültséggel arra, hogy Győr városa a kultúra tekintetében országos szinten az élen járjon. Az év múzeuma 2016 pályázat bíráló bizottság által odaítélt különdíja az indoklás szerint az új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért jár megérdemelten az intézménynek.

Radnóti Ákos a megújulás folyamatos szükségességét emelte ki, amely azonban mindig kockázatokkal jár, hiszen egyrészt nagyon nehéz a fiatalok megszólítása a kultúra területén, másrészt pedig az ember sokszor idegenkedik a nem megszokott dolgoktól. A Rómer Múzeum viszont az elmúlt években eredményesen valósította meg a fiatalok megszólítását, illetve a kortárs művészetek bemutatását, amelyek országos szinten is publicitást kaptak. „A díj odaítélése tökéletesen tükrözi ezt a szemléletet, hogy sikerült ezekhez a törekvésekhez a lépéseket megtenni. És ettől kezdve elvárás, hogy ez a határozott irányvonal tovább folytatódjon.”

Továbbá az alpolgármester külön kiemelte a Győr közterületein megjelenő kortárs alkotásokkal kapcsolatos remek együttműködést a múzeum és a város között. Az elítélések félelmein túllépve pedig igenis fel kell vállalni a kortárs művészeti alkotásokat a széles nyilvánosság előtt is, hogy ne váljon a település arculata egysíkúvá. „Hiszen azt gondolom, a kultúra sokszínű, és igazán dicsérendően Győr városa a sokszínűséget pártolja” – zárta végül gondolatait Radnóti Ákos, akinek szavait a fiatalok irányában történő nyitással kapcsolatban a 2017-es Országos Városmarketing Díj RómerKvelle Fesztiválnak megítélt Gyémánt fokozata is alátámasztja.

A Múzeumok Éjszakája 3 napos programsorozatának ismertetése előtt Malek Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő adta elő portugál nyelven, jazz műfajban azt, hogy „Nincs több szomorúság”. Grászli Bernadett az önkormányzat képviseletében megjelent Fekete Dávid alpolgármestert köszöntötte, aki gyakorlatilag szlogennek beillően jelentette ki, „ha a múzeumok összefognak, az csak jót jelenthet” – utalván a Szent László Látogatóközpont és a Rómer Múzeum közös projektjére, az idei győri Múzeumok Éjszakájára. Mivel a június 23. és 25. között zajló múzeumi programlánc az időpontokat tekintve átfedésben lesz a XIII. Magyar Táncfesztivállal és III. Gyermek Táncfesztivállal, valamint a Szent László-napok eseményeivel, így az említett hétvégén a táncművészet és a múltidézés mellett bőven vár majd lehetőség a színvonalas és látványos kikapcsolódást keresők számára szabadidős tevékenységekkel, tárlatvezetésekkel, könnyűzenei és képzőművészeti programokkal.

Csurák Erzsébet, a múzeum közművelődési osztályvezetője azzal kezdte a tematikus ismertetést, hogy a „Múzeumok Éjszakáján Magyarországon 120 múzeum várja izgatottan a látogatókat, és nagy erőkkel készül, hogy valami különlegeset, valami egyedit tudjon nyújtani”. Győrben „igazi kultúrsokk” csábítja majd a vendégeket 11 helyszínen, több mint 111 programmal a múzeum épületeinek adottságaira alapozva, különleges karakterisztikájú és specifikumú rendezvényeket nyújtva. „Az a célunk, hogy olyan produkciókat, közösségi élményeket, aktivitásokat mutassunk meg, amelyekre igény van, amelyekhez szívesen csatlakoznak, és amelyeket nem felejtve visznek majd haza magukban.”

A Rómer Múzeum kiemelt törekvése a családok és a gyerekek számára szervezett programok sokszínűsége, a részletekről Ráth Katalin, a közönségkapcsolati osztály vezetője beszélt részletesen. Az alkotni vágyók számára két helyszínre terveztek érdekességeket: a Fruhmann-ház Cserépkályha-történeti múzeumában a fesztivál alatt minden a mézeskalácsról fog szólni, hiszen a gyűjteményben megtalálhatók mézeskalács-formák is, amelyek bemutatásra is kerülnek majd gyertyaöntő-formák mellett. Lesz filmvetítés, alkotó foglalkozás, előadás és zene, felolvasóest, valamint egy mézeskalács-sütő pályázat is. Utóbbira lehet egyénileg és családostul is nevezni, freestyle vagy hagyományos kategóriában, ahol a díjnyertes alkotások bemutatásra kerülnek. Ezeken túlmenően a Várkazamata Kőtárban megelevenedő harcosok kalauzolják a látogatókat, a Püspöki Udvarbíróházban lévő Csikóca Művészeti Műhelyben pedig attrakció és kreativitás címszavakkal az EYOF inspirálta az időszaki kiállítást, amelyet KINOPTIKÁ-nak neveztek el. A gyerekeknek itt is lesz lehetőségük alkotni „igazi manókkal”, óriásbábosok mellett, a felnőtteket pedig este-éjszaka borkóstoló és DJ szolgáltatta zene várja majd a teraszon.

Az Esterházy-palotában a fesztivál ideje alatt előadások, tárlatvezetések, kortárs tánc, bemutató, Tompos Kátya és Hrutka Róbert, valamint Pély Barnabás koncertje várja a látogatókat, az Apátúr-ház szabadtéri színpadán pedig könnyűzenei koncerteken a Blahalouisiana, a Mary PopKids, Járai Márk, az Irie Maffia lép fel. A Rómer-ház kifejezetten a mai underground törekvések helyszíne lesz, a Rómert képviselő klasszikus értékek mellett a 21. századi múzeum vonulatával a kortárs és napi szintű új irányvonalakat is szeretnék megmutatni. Itt két napig az éjszakán is túlnyúló programok lesznek: mozi, koncertek, kísérleti zene, workshop felnőtteknek, dizájn kultúra. És sok-sok érdekes programon vehetnek részt a kultúrabarátok a Napóleon-házban, a Vastuskós-házban, a Magyar Ispitában, a Kreszta-házban és a Zsinagógában.

2017-ben több különleges évforduló is van egyháztörténeti és történelmi szempontból is Magyarországon. Először a Szent László Emlékév kapcsán a Szent László Látogatóközpont képviseletében Kertics dia turisztikai referens beszélt arról, hogy két új kiállításuk is nyílik a Múzeumok Éjszakáján: Templomi falképsorozatok tárlat és Hódolat – A szent ereklyék bemutatása, illetve a Múzeumház is csatlakozott a programokhoz Lebó Ferenc szobrász életművét áttekintő válogatással. A másik idei jubileum Mária Teréziához kötődik: a győri városi levéltár igazgatója, Bana József olyan különleges kiállításról ejtett néhány mondatot, amely valóban kuriózum. Ugyanis Mária Terézia kiváltságleveléből és különböző uralkodók eredeti okleveleiből nyílik tárlat, előadással egybekötve, valamint az egykori városi börtön szintén autentikus cellái is megnyílnak a nagyközönség előtt.

A fesztiválon új elemként és kiemelten jelenik meg a gasztrokultúra, amelynek a Nefelejcs közben lesz a bázisa a minőségi Food Truck Show konvojával, amely zenékkel és egyéb különlegességekkel kerül majd fókuszba. A jelenleg már 100 autó feletti partnerrel dolgozó vállalkozásból a Múzeumok Éjszakáján megjelenők többek között burgereket, mexikói ételeket, barbecue-kat vagy éppen különleges borokat fognak árusítani.

A Múzeumok Éjszakája részletes programjai itt érhetők el.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2017.06.02