XIII. Magyar Táncfesztivál és III. Gyermek Táncfesztivál – világszínvonal Győrben

Június 18-25.

Világszínvonalú produkciókkal érkezik a Magyar Táncfesztivál, melyet a Győri Balett tizenharmadik alkalommal rendez meg. Kiss János, a Győri Balett igazgatója a június 1-jei, csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, szeretnék, hogy minél többen kapcsolódjanak a programokhoz, hisz a táncnak nincsenek határai. Ennek fényében született az idei újítás is, a FesztiválON.

Fekete Dávid alpolgármester az egyik legemblematikusabb és legnépszerűbb győri kulturális rendezvénynek nevezte a fesztivált. Örömmel üdvözölte, hogy a szervezők mindig előállnak valamilyen újdonsággal.

Ebben az évben Magyarország első online táncfesztiválját élvezhetik majd a nézők a világhálón június 23-án és 24-én, 20 és 23 óra között. A FesztiválON-ról stílszerűen a Millenárisról bejelentkezve Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője és a projektben részt vevő Góbi Rita, Pataky Klári, Feledi János és Várnagy Kristóf beszélt. A „táncművészeti szabadulószobának” is beillő program során a neves fiatal koreográfusok a nézők szeme láttára készítik majd el rövid produkciójukat, amihez a témát, a kellékeket és a zenéket a közvetítés idején kapják meg.

Az izgalmas alkotói kísérletek mellett a rendezvényen a néptánctól a kortárs balettig, a szabadtéri össztánctól a gyermekeknek szóló előadásokig minden műfaj helyet kap.

Zechmeister Mónika, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője szerint a fellépő társulatok a világ bármely színpadán megállnák a helyüket. A világszínvonalú és innovatív táncfesztivál egy bő hét erejéig behozza a táncot az életünkbe, és a részeseivé tesz bennünket. Ez azért is fontos, mert, ahogy Kiss János megfogalmazta: a tánc a legjobb kulturális immunerősítő.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a tánc legnagyobb ünnepének nevezte a győri fesztivált, mely különleges, színes és gazdag. Tükrözi a magyar táncművészet sokszínűségét. Idén pedig a rendezvényen együtt ünnepelhetik az új Nemzeti Táncszínház megnyitását, mely 2018. március 23-án egy nagyszabású közös magyar gálaműsor keretében fog megtörténni.

Bozsik Yvette örömét fejezte ki, hogy a szakmának ilyen fóruma van, ahol lehetőség van beszélgetésekre, találkozásokra. A jó hangulat mögött az összefogás szándéka áll. Ebben nagy szerepe van Kiss Jánosnak, aki rengeteget tesz önzetlenül az egész magyar táncéletért. Bozsik Yvette a fiatal koreográfusok elindítását segítő Imre Zoltán Programról is beszélt. Kiemelte a névadó koreográfus nyitottságát, aki nagyon szerette a fiatalokat, és ő maga is sok tehetséget fedezett fel.

Kiss János a Gyermek Táncfesztivál szerepéről, az ifjúság nevelésének fontosságáról beszélt. A legkisebbeket a Vaskakas Művészeti Központban várják színvonalas produkciókkal, június 21-24. között. Többek között Hamupipőke és Pinokkió története fog megelevenedni a tánc nyelvén. A gyerekek szavazatai alapján idén is kiosztják az Arany Bab-díjat. A nagyszabású fesztivál részeként az NKA és az MMA szervez konferenciát a Múzeumházban, és a társművészetek is teret kapnak egy fotó és egy képzőművészeti kiállítás keretében.

A Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán fellépnek majd többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, a Győri Balett két bemutatóval, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Szegedi Kortárs Balett. A kortárs táncműhelyek pedig a Kisfaludy Teremben mutatják be legfrissebb előadásaikat. A II. János Pál téren sokszínű, ingyenes szabadtéri programokkal, táncelőadásokkal, koncertekkel és táncházakkal várják az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón Keszeiné Tóth Bernadett, a Győri Balett művészeti menedzsere és a Magyar Táncfesztivál titkára megosztotta azt az örömteli hírt, hogy a Magyar Táncfesztivál idén bekerült a legjobb magyar fesztiválok közé, és nemzetközi minősítést is kapott.

Program és bővebb információ itt található.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.06.02