Június elején rendezik Balatonfüreden a Könyv-Bor-Jazz Fesztivált


Könyvbemutatókkal, koncertekkel, borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket Balatonfüreden június 6. és 11. között. A Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon szervezett könyvárverésen licitálni lehet majd Blaha Lujza emlékalbumára is.

Magyar Kinga elmondta, hogy a Jókai Mór Emlékház parkja reformkori nyomdává alakul, ahol a gyermekek megtervezhetik saját könyvborítójukat, a felnőttek pedig elkészíthetik könyvtáruk ex-libris képét. A Vaszary Galériában és annak teraszán az irodalom és a zene kap főszerepet, a Blaha utcán pedig borkülönlegességeket lehet kóstolni – fejtette ki a szervező. Közölte: a rendezvény első napján a Vaszary Kávézó terasza ad otthont a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok megnyitójának, melynek díszvendége Térey János költő, író lesz, akivel Lanczkor Gábor költő beszélget. Az est zárásaként Bardon Ivett és Piller Balázs koncertje hallható majd.

Június 7-én, szerdán kezdődik a Mike és Tsa és Portobello Aukciósház 86. könyvaukciójának könyvkiállítása a Vaszary Galériában, a kávézó teraszán pedig a Jelasity Péter-Barta Zsolt Duó borkóstolóval egybekötött koncertje hallható. A rendezvény harmadik napján gyermekek számára szervezett író-olvasó találkozónak ad otthont a Lipták Gábor Városi Könyvtár, melynek vendége Kertész Erzsi író lesz. A Vaszary Galériában Bálint András színművész Arany János-estjét hallgathatják meg az érdeklődők, a kávézó teraszán a Rafael Márió Trió zenél. Rendhagyó, improvizatív tárlatvezetéssel várja pénteken a látogatókat a Kortársunk Daumer című kiállításon Szőke András filmrendező, színész a Vaszary Galériában. A kávézó teraszán Tóbiás Krisztián A Wilkinson penge című kötetét mutatják be, ezt követően az Anna és Ivett kalandjai nevű formáció ukulelével kísért énekkel szórakoztatja a közönséget, Géczi János író pedig életéről beszél majd.

A Blaha utcán ugyanezen a napon borbemutató és borkóstoló, a Mol Nagyon Balaton színpadon pedig jazzkoncertek várják a látogatókat. Mások mellett fellép a Hot Jazz Band. Szombaton délelőtt gyermekkoncert, kora este pedig Hobó várja a látogatókat a Vaszary Kávézó teraszán, akivel Szőcs Géza költő beszélget.

A Galéria Széchenyi termében rendezik meg a Mike és Tsa és Portobello Aukciós Ház 86. könyvaukcióját, amelyen olyan könyvritkaságokat árvereznek el, mint a Bécsi Arany Biblia, a Blaha Lujza-emlékalbum Porzsolt Kálmán szerkesztésében, Jókai Anna Kötél nélkül című írása és Kosztolányi Dezső egyik kézirata – mondta a szervező.

A fesztivál zárónapján a Vaszary Kávézó teraszán Lanczkor-Kocsis Krisztina fuvolaművész Partita című művének könyvbemutatóját tartják, mely Johann Sebastian Bach a-moll szólódarabjának titkait elemzi, kora este Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertezik.

A rendezvény kulturális programjai ingyenesen látogathatók.

Forrás: MTI

2017.05.30