1192

Száz magyar és külföldi alkotás a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon


Csaknem 100 alkotás lesz látható az elmúlt két év nemzetközi terméséből május 26. és 28. között a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon – mondta el Székelyhidi Tamás, a harmadik alkalommal megszervezett mustra egyik főszervezője.

A fesztivál keretében egy nemzetközi és egy Kárpát-medencei versenyt is meghirdettek, amelyekre 58 országból 300 nevezés érkezett. A legnagyobb európai filmstúdiók is jelentkeztek alkotásaikkal az összesen kilenc szekcióba – emelte ki a főszervező, hozzátéve, hogy négy helyszínen lesznek ingyenes vetítések, a Királyi Kastély Lovardájának három termében és az Alsóparkban.

Székelyhidi Tamás hangsúlyozta: a szekciódíjak mellett hat kiemelt díjért és számos különdíjért versenghetnek a résztvevő természet- és dokumentumfilmek, köztük David Attenborough legújabb alkotása vagy Jared P. Scott The Age of Consequences, Európában először Gödöllőn vetített filmje is. Az Európa Kék Szalagja elnevezésű fődíj egymillió forintos, míg a Kárpát-medencei külhoni magyar alkotói díj 500 ezer forintos pénzjutalommal jár.

Az ingyenes vetítések mellett szemléletformáló programok, a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás kibővített változata, az első alkalommal meghirdetett Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállítás, filmszakmai és környezetvédelmi workshopok, diák film- és fotókiállítás, zenei tehetségkutató és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget.

Szombaton este a Jam for Nature zenei tehetségkutató tavalyi győztese, az Aureovir együttes Szemed világa, valamint Szarka Tamás Madaraink című dalát Gödöllő kórusai és zenészei előadásában hallhatják az érdeklődők.

A Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállításról szólva Hankó Gergely szervező elmondta: a szemét felhalmozódása korunk egyik legfontosabb kérdése, Magyarországon évente mintegy 8,7 millió tonna, azaz két Gellért-hegynyi hulladék termelődik. A kiállítás helyszínén, az Alsóparkban több mint 20 művészcsoport 2-2,5 méter magas, szemétből készült szobrot állít fel, hogy felhívja a figyelmet a problémára. Az alkotások több más fesztiválon, rendezvényen is láthatóak lesznek a jövőben.

A fesztivállal egy időben rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amelyek keretében természet- és környezetvédelmi tematikájú filmválogatás és kísérőprogramok várják a közönséget 19 magyarországi nagyvárosban, valamint Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is – mondta el Ersók Nóra, a filmfesztivál kommunikációs munkatársa.

A fesztivál fővédnöke 2017-ben is Áder János köztársasági elnök.

Forrás: MTI

2017.05.22