A legjobb előadások egy helyen

Pécsi Országos Színházi Találkozó: június 8-17.

Az évad legjobb magyar nyelvű előadásait varázsolja egy helyszínre a Pécsi Országos Színházi Találkozó június 8. és 17. között. Igazi fesztiválhangulat, magas színvonalú produkciók, díjeső, parázs viták, beszélgetések és különleges kísérőprogramok várják a résztvevőket az eseményen, melynek díszvendége idén Halász Judit színésznő lesz – tudta meg a Kultúra.hu május 8-án az Aranytíz Kultúrházban tartott sajtótájékoztatón.

Ha a legjobb előadásokat szeretnénk látni, nem kell keresztül-kasul bejárni az országot, Szombathelyről Kaposvárra, majd Debrecenbe utazni, elég, ha elmegyünk a mediterrán hangulatú Pécs városába, a Pécsi Országos Színházi Találkozóra – mondta el videóüzenetében Halász Judit színésznő, aki díszvendégként vesz részt a programon. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima közönség- és Prima-díjas, háromszoros Fonogram-díjas művésznő többek között önálló Radnóti-estet ad, közönségtalálkozón vesz részt, illetve az ünnepélyes díjátadó gálán is fontos szerepet tölt be.

Mi várható még? Erről esett szó az Aranytíz Kultúrházban, ahol Szente Vajk vezette a beszélgetést. Először dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt kérdezte a POSzT fontosságáról. Hoppál Péter hangsúlyozta: egy teljes éven át készültek az idei rendezvényre, hogy az szakmai szempontból magas színvonalú és a közönségnek kedves legyen.

Az államtitkár megjegyezte: a POSzT a legnívósabb és legrangosabb színházi szakmai esemény, amely 14 előadást varázsol egy helyszínre. Bár a program átalakuláson ment át, a magas szakmai színvonalon nem kellett változtatni, a cél, hogy az évad legjobb magyar nyelvű előadásai kerüljenek be a versenyprogramba, nem változott. Arra is törekedtek, hogy a három pillérű rendezvény igazi fesztiválhangulatot teremtsen. Ezért egészül ki a versenyprogram a POSzT bemutatja és a POSzT Fesztivál kísérőrendezvénnyel – jegyezte meg Hoppál Péter, hozzátéve: idén sem maradnak el a beszélgetések, workshopok, melyeken nem baj, ha az esztétikai igények, elképzelések ütköznek, hiszen ez a hely a vita helye is. Párbeszédben maradni – ez a POSzT egyik lényege – hangsúlyozta az államtitkár, és arra is kitért: idén 70 millió forinttal támogatja a rendezvényt az állam a tavalyi 65 millió helyett.

Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere hozzátette: Pécs szintén 70 millióval támogatja a POSzT megrendezését. Mint mondta: a pécsiek azt várják, hogy térjen vissza az a fesztiválhangulat, amelyet korábban is lehetett érezni. Kiemelte: idén egy megerősödött POSzT-ra válthatunk jegyet, melyért a POSzT Szakmai Tanácsadó Testületének mondott köszönetet.

Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke leszögezte: a POSzT mindig fantasztikus és nagyszerű ötlet volt, melyet a színházi szakma többsége szeretett, és szerették volna, hogy megmaradjon. Bár bizonyos szakmai elvek és szabályok nem voltak lefektetve, ezt hozta létre a Szakmai Tanácsadó Testület, és ez egy olyan szabálytár, amely mindig is használható lesz.

Hegedűs D. Géza, a POSzT Szakmai Tanácsadó Testületének elnöke meg is fogalmazta: széles, egész szakmát lefedő, megkérdőjelezhetetlen szakmai tanácsadó testület jött létre, amely 16 tagból áll. Az elsődleges feladatuk volt, hogy készüljön el egy új versenyszabályzat, valamint ők választották ki az idei válogatókat: Árkosi Árpádot és Kovács Dezsőt, valamint a jövő évi két válogatót: Regős Jánost és Térey Jánost.

Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus arról mesélt: több mint 200 előadást néztek meg. „Nagyon erős mezőnyből válogathattunk, sok kiugró, nagyformátumú előadás volt előttünk, ezért kevés is volt a 14-es keret. A mezőny azt is megmutatta, sokszínű és színvonalas előadások születnek a magyar színházművészetben, és a közönség szeretete tartja életben a színházi világot.”

A 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató hét nagyszínpadi és hét kamara előadást választott be, amelyeket 2017. június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán, Kamaraszínházában, illetve egy előadás esetében a pécsi EXPO Centerben tekinthetnek meg a nézők. A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. A látogatók exkluzív betekintést nyerhetnek az előadások kulisszái mögé a minden eddiginél több portrébeszélgetés és közönségtalálkozó során, amelyek a Széchenyi és a Színház téren, valamint a belvárosi kávézókban lesznek.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára is felszólalt, megjegyezve: Magyarországon mindennek van fesztiválja, így aztán nem könnyű a szervezőknek, hogy kitűnjenek a fesztiváldömpingből. De idén olyan fesztivált varázsolnak Pécsre, amely nemcsak tartalmilag, hanem formailag, ízlésében és látványvilágában is megújult. Szabó László hozzátette: a Magyar Teátrumi Társaság egy díjcsokorral vár a POSzT-on. Színházi marketingdíjakat fognak átadni, melyekre május 8-tól nevezhetnek a színházak.

Kővári Zsuzsanna, Magyar Attila és Szűcs Gábor a POSzT-ot szervező POSZF Nonprofit Kft. képviseletében meséltek a rendezvényről. Kiemelték: a program visszatér a belvárosba. A POSzT 2017-ben új játszóhelyekkel, színházi előadásokkal, performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja a látogatókat a Széchenyi, a Színház és a Dóm téren. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, kiállításokkal és könyvbemutatóval készülnek, „A POSzT bemutatja” programsorozat előadásai pedig Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban tekinthetők és hallgathatók meg.

Zenés-táncos versszínházi gálával ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Magyar Versmondók Egyesülete 2017. június 12-én 17 órától Pécsett, a Kodály Központban, amelyen fellép többek között Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, R. Kárpáti Péter és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei. A POSzT első három napján rendezett Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek vizsgaelőadásait, illetve a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékeit is meghívták. Sőt: az idei POSzT új, tematikus elemeként az évad legfontosabb monodrámái is bemutatkoznak. Itt lesz a Gyarmati Fanni naplója, a Csak szólani egy szót mint ember, a Hallgatni akartam és az Egy őrült naplója című előadás is – részletezte Kővári Zsuzsanna.

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- valamint táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. Az Oroszlán-emléknap keretein belül Pécs utcáin kaszkadőrök hajmeresztő mutatványai várják a nézőket. A Széchenyi téren 2017-ben ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket. A POSzT-on és a Sétatér Fesztiválon színészzenekarok várják a látogatókat, akik itt találkozhatnak és dedikáltathatnak a verseny- és fesztiválelőadások színészeivel és alkotóival; akikkel a POSzT „szelfifalnál” közös fotók is készíthetők a POSzT első napján megjelenő, már teljes körű programfüzetben feltüntetett időpontokban.

SZAKMAI ZSŰRI
Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész).

SZÍNÉSZZSŰRI
Moór Marianna (Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja), Töreky Zsuzsa (Jászai Mari-díjas színésznő), Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház művésze)

KÖZÖNSÉGZSŰRI
A POSzT-on lesz egy közönségzsűri is, melyre több mint 500 pécsi polgár jelentkezett. Ebből a sajtótájékoztatón választották ki azt a három főt, akik a zsűrit alkothatják majd.

GÁLA
A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját, amely a fesztivál utolsó napján, június 17-én este a Kodály Központban lesz, Szente Vajk rendezi.

Az átadandó díjak:
Legjobb előadás
Legjobb rendezés
Legjobb női főszereplő
Legjobb férfi főszereplő
Legjobb női mellékszereplő
Legjobb férfi mellékszereplő
Legjobb 30 év alatti női színész
Legjobb 30 év alatti férfi színész
Legjobb színházi zene
Legjobb színpadi mozgás / koreográfia
Legjobb dramaturgi munka
Legjobb jelmez
Legjobb díszlet
Legjobb fényterv / hangterv / videóterv

Különdíjak
A Színészzsűri díja (MASZK és Mozaik)
Közönségdíj
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) különdíja
A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SZIDOSZ) különdíja

Fotók: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2017.05.18