Boldog születésnapot!

Exkluzív portré Szilvási Krisztiánról

Erőt, egészséget, s továbbra is hatalmas munkabírást, kiapadhatatlan kreativitást, bölcs arányérzéket és jó nagy adag humorérzéket kívánunk kiváló főszerkesztőnknek, Szilvási Krisztiánnak, aki ma ünnepli 40. születésnapját! S mivel magazinunk igyekszik egy helyi, barátságos, közvetlen sajtóorgánumként működni, megragadjuk e jeles alkalmat, hogy egy kicsit a reflektorfénybe állítsuk őt, ezáltal is emberközelibbé tegyük közös gyermekünket, a Győri Szalont.

Szilvási Krisztián immár negyedik éve gondoskodik arról, hogy kedves olvasóink nap mint nap értesülhessenek Győr kulturális életének eseményeiről. Tervez, ellenőriz, összeállít, lektorál, szerkeszt, együttműködik és persze ír a maga utánozhatatlan, szellemesen intellektuális stílusában. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően olvashatnak tudósításokat, folyóirat-ismertetőket, beharangozó cikkeket, méltatásokat, cikksorozatokat, összeállításokat, nekrológokat, beszámolókat, könyv-, szini- és filmkritikákat. Bemutat kultúrtörténeti érdekességeket, készít interjúkat, vezet hagyományos és rendhagyó könyvbemutatókat. Saját írásain kívül szerkeszti a megjelenő cikkeinket, melyek között a felsorolt műfajokon kívül lehet találni képriportokat, ajánlókat, megemlékezéseket, helytörténeti ínyencségeket és érdekességeket az irodalom, a zene, a színház, a film, a képzőművészet, a tudomány és az ismeretszerzés területéről, kitekintve az országban, sőt a világban zajló fontosabb dolgokra is.

Krisztián sokoldalú, de igazi terepe a kritika és a recenzió, elsősorban könyvekről és filmekről. E műfajt már igen régóta műveli, kezdetben blogján, majd különböző online médiumokban, mint például a Moziplussz internetes magazinban, az ekultura.hu-ban vagy a netBarátnőben, végül a Győri Szalonban. Állandó rovata van a nyomtatott Kisalföld Regényújságban, ahol könyvajánlói és könyvkritikái jelennek meg.

Íráskészsége és -késztetése nem merül ki a publicisztikai és kritikai tevékenységében, átmerészkedett a szépirodalom területére is. Megjelentetett egy kalandregényt Glamis, az átokkastély címmel, melyben fiatalkori alteregója egy skóciai kísértetkastélyban reked egy roppant heterogén társaságban (egy francia író és neje; német parapszichológus társaság; angol egyetemi tanár; ír baráti házaspár és egy dán házaspár), ahol senki sem az, akinek látszik. Nem kell sokat várnia az olvasónak az első gyilkosságig, melyet még több követ, a gyanú árnyéka pedig mindenkire rávetül. Hősünknek ezért nincs más lehetősége, mint saját kezébe venni a nyomozás fonalát, melynek következtében egyre nagyobb veszélybe keveri önmagát. Persze akad segítőtársa és ellenlábasa egyaránt. Ám a végére minden megoldódik, s a dupla és tripla csavaroknak köszönhetően mindenre fény derül.

A Győri Szalon főszerkesztője elkötelezett és sokoldalú publicista, akinek egyéni stílusa minden írásában felismerhető. Azon kevesek közé tartozik, akik képesek bármiről, bármikor, bárhogyan írni, mert kezük között a szöveg nemcsak az alkotói folyamat végeredménye, hanem eszköz is, melyet az adott cél érdekében lehet használni, formálni, alakítani. De atmoszférateremtő ereje, hatalmas szókincse, egyedi látásmódja, szokatlan szófordulatai, plasztikus jelzői, valamint vonzódása a többszörösen összetett, a gondolatmenetet híven követő mondatokhoz, műfajtól és témától függetlenül mindig megjelenik. Hiszen – ahogy gróf Georges-Louis Leclerc, francia természettudós szállóigévé vált mondata is állítja -„le style, c'est l'homme même”, "a stílus, maga az ember".

A Győri Szalon szerkesztősége

2017.05.14