De mi lett a nővel?

Bári Edit és Bolgár Veronika írása

De mi lett a nővel? Ez a kérdés 20 éve, 1997. május 7-én hangzott el először a Győri Padlásszínház színpadán. Most, 2017. május 7-én a Rómer Házban délután jubileumi előadás keretében kétszer is hallhattuk.

Ezen a napon két társulat is ünnepelt. Délután 2 órakor a RÉV Színházi és Nevelési Társulat az Irina című darabbal, amelyet ezen a napon 20. alkalommal játszottak, este 6 órakor pedig Gyabronka József, Honti György és Horváth Lajos Ottó színészek a De mi lett a nővel? előadásával, amelynek bemutatója 20 évvel ezelőtt ezen a napon a Győri Padlásszínházban volt. Mindkét produkció felejthetetlen élményt nyújtott.

Ha megkérdezné valaki, hogy melyik tetszett nekünk jobban, nem tudnánk megmondani. A De mi lett a nővel? színészei ugyanolyan elementáris erővel és beleéléssel játszottak, mint 20 éve. A RÉV Társulat tagjaitól – Nagy Zsolt Zsozsa, Balla Richie, Szántó Dániel és Bálint Betty – pedig egy humorosabb előadást láthattunk, de ugyanolyan hatást értek el. A nő fizikai valójában csak ebben a változatban jelenik meg. Mindkét bemutatóban megjelentek improvizációs jelenetek, amelyek az előadásokat külön-külön is egyedivé teszik.

Az esti előadás után lehetőség nyílt egy beszélgetésre mindkét darab rendezőjével és színészeivel, amit Balla Richárd, a RÉV SZNT társulatvezetője vezetett. Sok érdekességre derült fény, többek között a darab keletkezésének történetét is megismerhettük.

Kiss Csaba, a dráma szerzője elmondta, hogy 1997-ben rövid idő állt csupán rendelkezésre ahhoz, hogy egy új darab kerüljön színpadra, ezért a színészekkel közös ötlettől vezérelve elkezdtek Csehov novellákat olvasni. Megragadta őket, hogy ezekben a művekben gyönyörű mélységek vannak, amelyek egyszerre fájdalmasak és humorosak is. Végül 8 Csehov novella felhasználásával írta és rendezte meg a De mi lett nővel? című darabot, ahol 2 novella között mindig egy civil történet játszódik. A bemutatóig akkor már csak mindössze 3 hét állt rendelkezésre.

Minden izgalom ellenére a darab aztán elsöprő sikert aratott. Később jött egy ötlet, hogy az előadást elviszik Moszkvába, ehhez 8 hónapon keresztül tanulták a szöveget oroszul. Négyszer játszották el végül abban a színházban, ahol annak idején Csehov mutatta be a darabjait.

Korányi Bálint, a RÉV Színház által előadott Irina rendezője is mesélt az ő darabjukról. 2016-ban a társulat dolgozott egy előadáson, amit a megrendelő később lemondott. 2 hónap múlva tartották Balassagyarmaton az Irodalmi napokat, ahova egy olyan darabbal kellett elkészülniük, amelyben a szereplők és a díszlet egy kombiautóban elfér. Elmondása szerint 4-5 évvel azelőtt olvasta a művet, és úgy gondolta, nekiállnak, s majd ez lesz az, amit Balassagyarmaton el is játszhatnak. Rengeteg próba után végül el is készültek vele.

Érdekesség, hogy az eredeti, 1997-es előadáshoz hasonlóan ez a darab is eljutott Oroszországba: Tyumenbe, az Európai Ifjúsági Színházi Fesztiválra Regős János segítségével sikerült kiutazniuk, ahol ők képviselték Magyarországot. Ott aztán a Moszkvai Színművészeti Egyetem rektora, amikor kezet fogott velük, elmondta, hogy ő még találkozott Csehovval, így a szereplők két kézfogásnyira voltak a világhírű írótól. A darab feliratozással ment, és „Színészi összmunkáért” különdíjban részesültek, amelyhez ezúton is gratulálunk a társulatnak!

A beszélgetés során az is kiderült, hogy mindkét társulat élvezte a másik előadását. Lehetőség nyílt arra, hogy a nézők is tegyenek fel kérdéseket, Hegedűs Ildikó, a Győri Nemzeti Színház rendezőasszisztense pedig egy a régi előadásról készült fotóval ajándékozta meg az 1997-es bemutató szereplőit.

Zárszóként, egyfajta ígéretként elhangzott, hogy 10, majd 20 év múlva újra lesz egy ilyen nap, amikor mindkét előadást eljátszhatják a társulatok, de mi titkon azért reméljük, hogy mindez megtörténhet akár 5 év múlva. Addig is, aki csak teheti, nézze meg mindkét darabot!

Bári Edit, Bolgár Veronika

2017.05.12