Ég és föld – Borsos Miklós és a Biblia

Képriportunk a Rómer Múzeum időszaki kiállításáról

Április 22-én, a reformáció 500. évfordulója emlékére szervezett programsorozat részeként nyílt meg Ég és föld – Borsos Miklós és a Biblia címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.). A tárlat június 11-ig látogatható.

A múzeumban állandó kiállításon is látható Borsos Miklós születésének tavaly volt a 110. évfordulója, amely kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy alkotásait a megszokottól eltérő helyen és koncepcióban is bemutathassák – mondta el Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatója még a megnyitón. Azt is hozzátette, hogy az intézmény évek óta remek kapcsolatot ápol a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, akiknek a hívására a múzeum kapcsolódott a mostani kiállítássorozathoz, amely egy magyar képzőművészek munkáit bemutató projekt második állomásaként valósult meg.

Borsos Miklós személyes üzeneteiben, grafikáin és plasztikáin a teremtés gondolata központi szerepet tölt be. Az aktív, cselekvő alkotói tevékenység, valamint a kontemplatív, szemlélődő magatartás művein egyforma értékkel bír. A kettő rokon, sok esetben kiegészíti egymást. Borsos egyéni hitvallása a folyamatos munka, a gondolat formára találása az érintetlen anyagban: az Ég és a Föld horizontra való tükrözése. Annak a vonalnak a megnevezése, ahol a dolgok egyidőben érnek össze és válnak szét, és ahol még nem vagy már léteznek, illetve ahol egyszerre tapinthatók és megfoghatatlanok.

A művész vallásos és bibliai témájú alkotásain a személyes hangvétel dominál. Borsos Miklós nem narratívákban gondolkodik: együtt sétál a bibliai alakokkal, ő a koldus, a próféta és a vezeklő. Ő a teremtő, aki szétválasztja a sötétséget és a világosságot, akinek a keze nyomán neve lesz mindennek. De Borsos maga is csak saját kezének mozdulata nyomán ismeri meg a világot és minden benne létező teremtett dolgot.

A kiállításhoz kapcsolódva egy katalógus is megjelent, amely a tárlathoz hasonlóan az Ég és föld – Borsos Miklós és a Biblia címet viseli. A kiadvány az Esterházy-palota portáján megtalálható, a kiállítás pedig egészen június 11-ig, hétfő kivételéve naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Fotók: Vas Balázs és Hatvaniné Ragány Klára

2017.05.11