2002

Kiállítás nyílt Szent Lászlóról a Magyarság Házában


A hadvezér, a törvényhozó, az egyházépítő uralkodót és utókorra gyakorolt hatását mutatja be a Szent László élete, kultusza és szellemi öröksége című kiállítás, amely a Magyarság Házában nyílt meg április 27-én a Szent László-év keretében.

A nemzetpolitikai államtitkárságság tavaly hirdette meg a 2017-es Szent László-emlékévet, a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója kapcsán – emlékeztetett a tárlat megnyitóján Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Mint hangsúlyozta, László királyban egy emberközeli szentre, egy gazdag személyiségű vezetőre, egy örök értékeket közvetítő, karizmatikus hősre ismerhet a látogató.

Szent László országépítő és a határokat a nomád inváziótól megvédő vezetőként írta be magát a történelembe. Egyházépítésével és személyes példájával lett végképp a múlté a pogánylázadások kora, Szent Lászlóval vált valósággá államalapító István király álma: a keresztény Magyarország.

Szilágyi Péter elmondása szerint a Szent Lászlóhoz fűződő rendezvények nyomán cselekvő erők bontakoztak ki Kárpát-medence szerte az egyházban, a civil szférában, a kulturális életben és az oktatás terén is. Nagyvárad, Győr, Gyulafehérvár, Munkács, Zamárdi, Révkomárom, Gombos, Szépvíz, Gömör és Székelyföld csak néhány példa arra, ahol a Szent László-év eseményei már elindultak.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: a lovagkirály személye és életműve a magyarságon túl Közép-Európa népeit is összeköti. A Szent László-freskókról készült kiállítást az elmúlt hónapokban Lengyelországban és Zágrábban is bemutatták, ahol mind a lengyel, mind a horvát köztársasági elnökök megtekintették.

Mindezt utazó kiállítások és diákversenyek, konferenciák és előadások, kiadványok és dokumentumfilmek, zarándoklat és rockopera, ünnepi rendezvények és szertartások sora fogja követni a Szent László-évben. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója kiemelte, hogy a Szent László-évnek köszönhetően Magyarországon és szerte Európában magyar tízezrei ismerhetik meg a lovagkirály örökségét.

Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke hozzátette: a magyarság történelmének kiemelkedő korszaka volt az Árpád-kor, melynek legnagyobb uralkodói nemcsak országépítő lendületükkel, de keresztényi lelkületükkel is a magyarságot szolgálták; a világ uralkodói dinasztiái közül az Árpádok adták a legtöbb szentet.

Gaal Gergely és Csibi Krisztina az MTI-nek elmondták, a történelmi tablókból álló kiállítás június végéig lesz látható a Magyarság Házában, de Magyarország és a Kárpát-medence több pontján is bemutatják. További információ az esemény hivatalos Facebook-oldalán található.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI

2017.05.08