Zanussi-film készül Filmalap támogatással


Éter címmel magyar koprodukcióban és számos magyar közreműködővel forgatja a világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi új filmjét: a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága 58,5 millió forinttal támogatja a lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készülő alkotást.

A saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó középkori tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt játszódik, cselekménye a műtéti altatáshoz használt éter körül forog. „Sokan meghaltak, mert akkoriban még nem tudták meghatározni a szükséges adagokat, veszélyes volt. Az éterre ugyanakkor a birtoklás szimbólumaként tekintettek ebben az időszakban.” – nyilatkozta legújabb forgatókönyvéről Krzysztof Zanussi.

Az európai film legjelentősebb alkotói között jegyzett lengyel mester műveit világszerte méltatták a legrangosabb filmfesztiválok, a Ritka látogató-t (1971) Chicagóban, az Illumináció-t (1973) Locarnóban, a Spirál (1978) és Konstans (1980) című rendezéseit Cannes-ban, az Imperatívusz-t (1982) és A nyugodt Nap évé-t (1984) Velencében díjazták.

Az Éter gyártása már nyáron elkezdődik, a magyarországi forgatás a tervek szerint novemberben lesz, és a kész film 2018 őszén lesz látható. A Zanussi-film magyar koproducere Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Saul fia és Tiszta szívvel című mozifilmeket is gyártó Laokoon Filmgroup csapata.

Az Éter című produkcióban számos hazai filmes vesz részt, magyar szakember tervezi a díszleteket, a jelmezeket és a maszkokat is, sőt a koprodukció egyik főszerepében egy magyar színész lesz látható, akinek kilétét a produkció később hozza nyilvánosságra.

Krzysztof Zanussiról ezt írja a 2016-ban a Kossuth Kiadónál megjelent életrajzi kötet fülszövege: „Krzysztof Zanussi a lengyel és az egyetemes filmművészet világszerte ismert és elismert személyisége. Az elmúlt négy és fél évtized alatt több mint félszáz játék- és televíziós filmet, továbbá számos rövid és dokumentumfilmet készített. Ezek között olyan jelentős művek találhatók, mint a Közjáték, az Illumináció, A falon túl, a Védőszínek, a Konstans, az Imperatívusz, A gonosz hatalma, a Csendes érintés, A nyugodt Nap éve, Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség és a Persona non grata. Tematikailag rendkívül sokszínű életművében állandóan jelen van az a hős, aki tudatosan és eltökélten keresi az erkölcsileg megformált élet lehetőségét.”

Magyar Nemzeti Filmalap

2017.05.02