„Vándorboy”: Csonka Gábor úti élménybeszámolója a megyei könyvtárban

Csiszár Antal írása

Az Úton – Határtalanul! című programsorozat április 6-i vendégeként Csonka Gábor mesélt úti élményeiről a megyei könyvtárban. A magát „Vándorboy”-nak aposztrofáló fiatalember járatlan utakon tett alternatív világjárást és -világlátást, barangolásai 5 kontinensen 152 országot érintettek.

A megyei könyvtárban megtartott színes, izgalmas beszámoló során nem egy-egy helyszínre koncentrált, hanem inkább pillanatképeket villantott fel élménytarsolyából. Tizenhárom éven keresztül járta keresztül-kasul glóbuszunkat, utazásai rendkívül puritán körülmények között zajlottak.

Kalandjait az motiválta, hogy a „huszonnegyedik” órában felkeresse és elraktározhassa azokat a folklorisztikus kincseket, melyeket a számtalan nép, népcsoport, törzs felhalmozott, hogy életének vezérfonalául szolgáljon.

Napjainkban a globalizáció – számos előnye mellett – a helyi hagyományok eltűnésével fenyeget, a „konzumkultúra” az egyedi műveltségeket ki-kiszorítja. A népi hímzést hordók például sutba dobják a tradicionális viseletet, s a pin-up girl-ökhöz való igazodás, utánzásuk lesz a módi.

Csonka Gábor buddhista főiskolát végzett, szakterülete a kultúrantropológia, ezért érthető a helyi kultúrák iránti vonzódása. Afrikától Új-Zélandig, Brazíliától Indiáig utazhattunk vele gondolatban. Gyönyörködhettünk gleccserekben, dús vegetációjú esőerdőkben, láthattunk mecseteket, találkoztunk igazi muszlim viselettel.

Az utazás szempontjából Afrika bizonyult a „legkeményebb diónak”: feltűnően fejletlen infrastruktúra, ritkán közlekedő vonatok. Láthattuk, hogy a síneken szabadon járkál a lakosság, nem kell számolni a száguldó vonat veszélyével, mivel két szerelvény között napok telnek el. Meglepett bennünket Szudán lakosainak vendégszeretete, piramisainak nagysága. Számomra ők azért is érdekesek, mert háborúktól sújtott ország, sokan pedig nem éppen a vendégszeretet elől menekülnek el onnan.

Tőlünk rendesen elütő gasztronómiai szokásokat is megismerhettünk (vajon ki fogyasztana az előadás résztvevői közül szívesen sült sáskát?), illetve megdöbbentő higiéniai szokásokat is láttunk. Gyakran a téves hiedelmek katasztrófába torkollanak: ha egy nőt megerőszakolsz, meggyógyul az AIDS-ből. Az ostoba feltételezések – sanda számítással párosulva – hozzák azt az eredményt, hogy helyenként tömegesen halnak meg az emberek.

Utazónk gyakran élvezte a helyiek vendégszeretetét, sokszor kísérte őt például gyermekcsapat. Volt arra is precedens, hogy a helyi gyermekeket különböző trükkökre tanította. Érdekes és változatos előadásában pedig hasznos utazási tudnivalók is elhangzottak.

Csonka Gábor szervezi a Járatlan Utakon Fesztivált a fővárosban, amely idén ősszel már 5. alkalommal kerül majd megrendezésre. Vándorboy utazásairól sok-sok fénykép és egyéb információ található a Facebook-oldalán.

Csiszár Antal

2017.04.12