Zenés évad a Soproni Petőfi Színházban

Hyppolit, a lakáj, Ármány és szerelem, Dühöngő ifjúság, Ibsen és Moliére-átdolgozás

A Hyppolit, a lakáj című vígjátékkal kezdődik a Soproni Petőfi Színház zenés évada október elejétől, az intézményben összesen 14 premiert tartanak – jelentette be Pataki András, a teátrum igazgatója a következő szezont meghirdető sajtótájékoztatón.

A direktor elmondta, az elmúlt években játszott zenés előadásaik színvonala, sikere után döntöttek úgy, hogy a 2017/2018-as évad középpontjába a zenés darabokat állítják. Nem kizárólag a szórakoztatás és a nézőszám emelése a céljuk, hanem a közszolgálatiság jegyében minden korosztálynak a műfaji és stílusbeli sokszínűség jegyében kínálnak előadásokat.

A felnőtt bérletben Eperjes Károly rendezésében, Reviczky Gábor főszereplésével a Hyppolit, a lakáj című vígjátékot mutatják be a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióban. Moliére A fösvény című műve alapján Simai Kristóf, Katona Imre és Szarka Gyula írta a Zsugori című zenés komédiát. A Komáromi Jókai Színházzal közösen készülő darabot Béres László állítja színpadra.

A Sopron Balett egy este három produkcióval mutatkozik be Táncrapszódia címmel. Rosta S. Csaba és Demcsák Ottó Labirintus, Szergej Rahmanyinov és Alekszej Batrakov Lángoló szív, valamint W.A. Mozart és Rovó Péter Mozart szelet című táncjátékait láthatják a nézők.

Ősbemutatóként tekintheti meg a közönség Papp Gyula, Demjén Ferenc, Sárdy Barbara Ármány és szerelem című rockzenés játékát. Feke Pál és Serbán Attila The Blues Brothers címmel ad elő musicalshowt. A Zentai Magyar Kamaraszínházzal és a Budapesti Nemzeti Színházzal közösen mutatja be a soproni teátrum kamaraelőadásként Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámáját Szilágyi Tibor főszereplésével. A rendező Pataki András.

A középiskolások a Zsugori, a Táncrapszódia, az Ármány és szerelem, a The Blues Brothers mellett a Csongor és Tündét láthatják, és megtekinthetik John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játékát Kéri Kitty rendezésében. Az előadás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karával és a Balatonfüredi Kisfaludy Színházzal közösen készül. Az egyik főszereplő Eperjes Károly lesz.

A felsősök Gál Tamás előadásában nézhetik meg Arany János Buda halála című színpadi játékát, és érkezik számukra a Marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes János vitéz című produkciója Novák Ferenc rendezésében. Ez a korosztály is megnézheti a The Blues Brotherst. Az alsósok számára kínálja a teátrum a Lúdas Matyit, a János vitézt, valamint Ács Tamás rendezésében Michael Ende A pokoli puncspancs című zenés mesejátékát. Az óvodásoknak a János vitéz, a Lúdas Matyi mellett Azördögbe!!! címmel Gál Tamás produkcióját kínálják.

A színházi nevelési program keretében Henning Mankell-Németh Ervin Csillagkutya című előadását játsszák. Műsoron maradnak a Diótörő, A dzsungel könyve, a Macbeth, a My Fair Lady előadások, és ismét lesz Petőfi Pódium országosan ismert produkciók, előadók meghívásával.

Az igazgató bejelentette azt is, hogy a már meglévő határon túli színházi kapcsolataik mellett három új együttműködést kötnek a következő évadban a Nemzeti Színházzal, a Pesti Magyar Színházzal és az Esztergomi Várszínházzal.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője a táncelőadásokról hangsúlyozta, hogy az elmúlt években sikerült igazi alkotóműhellyé válniuk, és a most látható izgalmas produkciók megmutatják, milyen szerteágazó a táncosok technikai tudása, az alkotók pedig miként látják a világot.

Rovó Péter (fent a képen), a Mozart szelet rendező koreográfusa arról beszélt, humoros formában mutatják be azt, hogy színházba járni érdemes, mert a színház örök.

Sárdy Barbara (lent a képen), az Ármány és szerelem című rockzenés játék egyik alkotója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: színpadi ősbemutatójukban Schiller népszerű drámájának jelenetei villannak fel egy színházi főpróba keretében, miközben elhangzanak Papp Gyula és Demjén Ferenc történethez írt dalai blues, rock, funky, pop és rap stílusban.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a bérletet váltó nézők a következő évadtól jelentős kedvezménnyel látogathatják a Munkácsy- és Festő-terem kiállításait.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2017.04.11