„Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

Április 4-én 26. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” elnevezésű népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat.

A „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny több mint negyedszázados hagyományra tekint vissza – 1992 óta minden évben megrendezésre került azzal a céllal, hogy megőrizze népmesekincsünket és bemutassa értékeinket. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyerekek szeressék a népmeséket, hiszen ez a mesék legősibb fajtája. A megmérettetés ötlete dr. Németh Andrásnétól – az akkori igazgatóhelyettestől – származik, az első mesemondón 77 gyermek vett részt. A versenyt Szalai Béláné Tusi, majd Nagy Emilné Marika könyvtárosok szervezték lelkesen hosszú éveken át. A zsűri tagjainak minden alkalommal neves szakértőket kértek fel, akik munkájukkal hozzájárultak a színvonal fenntartásához. Ezalatt a negyedszázad alatt nagyon sokan vettek részt akár zsűritagként vagy versenyzőként, közel 700 gyermek fordult meg eddig Ménfőcsanakon a versenyen!

2017. április 4-én már a 26. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a népmesemondó versenyt, amelyen ezúttal is Győr és Győr környéki települések kisdiákjai vettek részt 1-6. osztályos korig. Idén 21-en jelentkeztek, és mondták el a magyar népmesekincs legszebb alkotásait. A versenyzők a börcsi, a győrsági, a koroncói, a kunszigeti, a lébényi, a lipóti, a nyúli, a ravazdi, a rábapatonai és több győri általános iskolából érkeztek pedagógusaik, szüleik vezetésével, akik mind szívügyüknek tekintik ezt a versenyt.

Hagyományainknak megfelelően ezúttal is három kategóriát állítottunk fel: az 1-2. osztályos, a 3-4. osztályos és a legnagyobbak, az 5-6. osztályos tanulók részére. A legkisebbek kezdtek, és korosztályonként emelkedő sorrendben, névsor szerint haladva kerültek sorra. A megnyitó során a ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola két tehetséges tanulója, Orbán Regina és Kelemen Blanka népdalcsokorral kedveskedett a vendégeknek Radekné Kocsis Krisztina tanárnő felkészítésével. A Marcal Néptáncegyüttes tagjai közül néhányan táncukkal színesítették a műsort, felkészítőjük Klauz Balázs volt. A versenyt Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ahogyan beszédében elmondta: a népmeséket nemcsak össze kell gyűjteni, hanem meg kell őrizni, és tovább is kell adni.

A zsűri elnöke már 20 éve Budai Ilona Kossuth-díjjal kitüntetett népdalénekes, Magyar Örökség-díjas tanár. Nagyon büszkék vagyunk a ménfőcsanaki gimnázium egykori diákjára, aki mindig boldogan jön hozzánk. Munkáját Kalotai Zsoltné tanító és Máté Zsófia gyermekkönyvtáros segítették, a zsűri tagjaiként értékelték a kis mesemondókat. A versenyzők a magyar népmese gyöngyszemeiből választották meséiket: Benedek Elek, Illyés Gyula, Kriza János, dr. Timaffy László, Magyar Zoltán által gyűjtött alkotásokat adtak elő, néhányan pedig vidám székely népmesével készültek. Sok gyönyörű történetet hallhattunk a tehetséges gyermekek előadásában, akik csodálatos élménnyel ajándékozták meg az érdeklődő közönséget. Minden mesemondó kapott emléklapot és több kisebb ajándékot, a helyezettek pedig szép könyvvel és oklevéllel lettek gazdagabbak, így senki sem távozott üres kézzel. A szünetekben mindenkit vendégül láttunk egy kis enni- és innivalóval, és lehetőséget nyújtottunk arra is, hogy megtekintsék a Bezerédj-kastély nevezetességeit.

A 26. „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny végeredménye:

Helyezettek: 1-2. osztály
1. Fekete Anna Sára (Abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola)
2. Kudela Klára (Győr, Apor Vilmos Általános Iskola)
2. Nagy Kristóf (Győr, Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola)
3. Farkas Anna (Börcs, Zrínyi Ilona Általános Iskola Tagiskolája)
3. Lüvi Abigél (Nyúl, Pilinszky János Általános Iskola)

Helyezettek: 3-4. osztály
1. Tóth Tamás (Győr Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola)
2. Szőke Dániel (Koroncó, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
2. Madarász Kristóf (Koroncó, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
3. Kőrösi Boglárka (Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola IV. Béla Tagintézmény Ravazd)
3. Romsics Simon (Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

Helyezettek: 5-6. osztály
1. Kertész Zsófia (Győri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola)
2. Kapocsi Zalán (Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
3. Csaplár Kata (Lébényi Általános Iskola)

Gratulálunk minden versenyzőnek, és köszönjük a felkészítőik munkáját!

A mesék nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek is: az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodót nyújtanak, és segítik a személyiség fejlődését. A mese rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen a meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik ebből kevéssé vagy egyáltalán nem részesültek. Gazdagodik a szókincs is, azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, iskolás korukra a szövegértés, a szókincs és a nyelvi fejlettség szintjén jóval megelőzhetik azokat a társaikat, akiknek nem volt ebben részük. A jó mesehallgatókból lesznek a lelkesen olvasó gyerekek.

A kisgyermekkor egyik legszebb része a szülővel történő esti mesehallgatás, ezért nagyon fontos, hogy meséljünk a gyermekünknek. „A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes, szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, amivel le lehet zárni egy mozgalmas napot. Ám a kisgyermek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.” (Kádár Annamária)

Goethe szerint „A mese a lélek tápláléka!”. Kincset érő útravalót kapunk gyermekkorunkban a népmesék által, sokan nem is gondolják, hogy élni tanítanak bennünket… ahogyan a mesékben történik.

A jövőben is szeretnénk a hagyományoknak megfelelően megrendezni ezt a vetélkedőt, hiszen a nagy mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le.

Sulyok Attiláné

2017.04.06