Lélekfestő

Pejkó András költő bemutatkozó estje a GYAK rendezésében

2017. április 3-án a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér (Győr, Herman Ottó u. 22.) klubhelyiségében egy szép számú közönség előtti író-olvasó találkozó keretében nagy sikerrel mutatkozott be Pejkó András költő, dalszerző, zenész, grafikus, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség tagja.

A rendezvény a Lélekfestő címet a szerző egyik költeményétől kapta, emellett utalt a költő nem mindennapi, színes személyiségére, sokoldalú alkotó tevékenységére is.

Cseke J. Szabolcs költő, az antológiaközösség tagja beszélgetett fiatal szerzőtársával, és mutatta be a megjelenteknek.

Pejkó András tehetségét anyai ágról örökölte: nagyapja tájképfestő, műkedvelő hegedűs volt, nagyanyja verseket, nagybátyja színdarabokat írt és rendezett, emellett hegedült, ahogy dekoratőr keresztanyja is. A költő édesanyja énekelt, verselt, regényeket írt, és úgy néz ki, kislánya is továbbviszi az értékes örökséget jó rajzkészsége, írói hajlamai révén. Az alkotó tehát olyan családi „műhelyben” nevelkedett, amely meghatározta művészi érzékenységét, látásmódját, világnézetét.

Pejkó András a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban dolgozik, ahol rengeteg munka hárul rá, így viszonylag kevés ideje marad alkotói tevékenységére, mely kiszakítja a mindennapos taposómalomból.

Családján kívül mesélt iskoláiról, kedvenc tanárairól, az irodalmi-zenei hatásokról, melyek felébresztették és felkeltették művészi hajlamait. Szó esett a költői útját meghatározó, segítő GYAK-ról (ahová pályázat útján került be), e szellemi közösség inspiráló hatásáról, valamint Istenhez való viszonyáról is. „Van valami, ami öröktől fogva létezik, egy nagy Egész – mondta Pejkó András –, ami magában foglal minden anyagi és szellemi dolgot. Ennek a nagy isteni Egésznek, Léleknek mi is részesei vagyunk. Összefogó, irányító ereje a Szeretet. Az alkotás pillanatában, ha csak kis időre is..., végső soron Istenhez kapcsolódunk..., újraéljük kicsiben a Teremtést.

A műsorban közreműködő Meggie és az Epizód Zenekar – melynek egyik gitárosa Pejkó András is – szinte második főszereplőjévé vált a rendezvénynek, végigkísérve, színesítve a költői bemutatkozást. A zenekar énekesnője és versmondója, Meggie (Horváth Margit) valósággal elvarázsolta a közönséget: kiválóan énekelt, tolmácsolta Pejkó András beszélgetésbe ékelt verseit (Nyárvégi szerelem, Elmentél, Elvesztek elveim, Pillanat, Az utolsó vacsora, Semmi sem lesz ugyanaz holnap, Alkony II., stb.) és dalait (Nyári eső, Illúzió, Kötéltánc, Lusta dal, stb.).

Cseke J. Szabolcs nagyszerű moderátorként irányította a költői bemutatkozást, sőt Pejkó András két versének (Lélekfestő, Megvan a súlya) a felolvasására is vállalkozott.

A rendezvény utolsó részében egy zenei klip keretében vetítővászonra került a szerzőnek A lélek kocsmája című dalához kapcsolódó néhány kiváló grafikája, tehetségének sokoldalúságát szemléltetve.

Az irodalmi estet a Gyere, hozd el a világot! című dal zárta Meggie és az Epizód Zenekar, valamint Pejkó András előadásában.

Csáky Anna
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.04.05