Salvador Dalí műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban


Salvador Dalí műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban április 1-jén, a tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként – közölte a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Boros Katalin, a kiállítás szervezője elmondta, hogy Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. Hozzátette, hogy Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra. Szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk. Boros Katalin beszélt arról is, hogy a termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók majd, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

A megnyitó napján a festőművész szokásait is szeretnék bemutatni a látogatóknak, így rengeteg bagettel készülnek a szervezők: ez a művész egyik kedvenc étele volt, amit szinte mindig magánál hordott. A megnyitó érdekes színfoltjának ígérkezik, hogy a Dalí szakácskönyvében szereplő bagettfeltétet is meg lehet majd kóstolni. A kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján április 1-jén kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat várja kártyajóslással egy jósnő – fejtette ki Boros Katalin.

Dalí által írt opera szól majd a kiállítótérben és a Dalí-parfümöket is megismerhetik a látogatók – fűzte hozzám, és elmondta azt is, hogy a megnyitó napján Dalí-bajusszal vagy -álarcban várják a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál megkapnak. A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-ig lesz látható.

Salvador Dalí (1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezte. Egyik híressé vált mondása is ellentmondásos személyiségéről árulkodik: „Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem”.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2017.04.01