Színérzék / Colormotion

Képriportunk Faber-Kovács Krisztián festőművész kiállításáról

Március 10-én nyílt meg Faber-Kovács Krisztián festőművész, restaurátor Színérzék / Colormotion című kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.). A rendkívül „színes”, kísérőprogramokkal összekötött, interaktív tárlat egészen május 21-ig látogatható.

„Festék, ecset, vászon, vázlatok papíron, kréták, grafit – tudod-e, hol járunk? Bizony, egy festő műtermében!” Faber-Kovács Krisztián festő-restaurátor és festőművész tárlatán nem csak a kész művek kerültek bemutatásra, hanem az alkotási folyamathoz szükséges tárgyak is, amelyeket a látogatók maguk is kipróbálhatnak. A Színérzék / Colormotion címet kapott kiállítás fő témája az emberi portré, a fejkompozíció, ahol az elkészült fejek fiktív emberábrázolások, a színekkel pedig az emberi belsőt próbálja meg bemutatni a művész – hiszen a színeknek mindig érzelmi, lelki töltetük van, önmagukban is jelentést hordoznak.

S hogy lehet-e az ecseten kívül mással is festeni? Mit bír ki egy vászon? Hogyan mosolyoghat egy arc, ha nincs szája? A festmények mellett megtalálható interaktív elemek kipróbálásával akár még ezekre a kérdésekre is választ kaphat a múzeumba látogató.

Faber-Kovács Krisztián 1979-ben született, a Győri Művészeti Szakközépiskola elvégzése után a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán rajz-technika szakán tanult. 2002 és 2007 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézetében folytatta tanulmányait festő-restaurátor, rajz- és művészettörténet tanári szakon. Mesterei között tudhatta Farsang Sándort, Szalkay Károlyt, Radosza Attilát, Hefter Lászlót, Menráth Pétert és Bráda Tibort. Tanulmányutakat tett Kuopióban, New Yorkban (Metropolitan Museum), Velencében, Firenzében, Padovában, Pratoban, Párizsban, Bécsben, Dallasban (Forth Worth, Kimbell Art Museum), Szlovákiában és Kárpátalján.

2005-ben és 2006-ban elnyerte a Győr Tehetséges Ifjúságáért Alapítvány ösztöndíját, 2007-ben Eurégio Művészeti Díjban és a Zewa pályázat különdíjában részesült. Tagja a Győri Grafikusok Szövetségének és a Magyar Restaurátorkamarának. Egyéni kiállításokon szerepelt már Győrben, Szentendrén és Budapesten, csoportos tárlatokon pedig a fővároson kívül Győrben, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Szentendrén, Miskolcon, Eisenstadtban, valamint a finnországi Kuopióban.

A Színérzék / Colormotion kiállításhoz programokat is kapcsolt a Rómer Múzeum, amelyekből még kettő van hátra: április 8-án, szombaton 15-17 óra között Színérzék – Pimasz grimasz műhelyfoglalkozás lesz 6-10 éves gyerekeknek, ahol lehetőség nyílik a minták alapján különleges önarcképek készítésére, valamint május 6-án, szombaton 15-17 óra között Színérzék – Fess ecset nélkül! műhelyfoglalkozás szintén 6-10 éves gyerekek részére, melynek során a vállalkozók saját képet készíthetnek ecset nélkül, minták alapján. A belépő mindkét programra 500 forint.

A kiállítás egészen május 21-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2017.03.24