Magyar a világ nagy fotóversenyén


A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije február 28-án a legjobbak közé választotta Hlinka Zsolt magyar fotós Városi Szimmetria (Urban Symmetry) elnevezésű sorozatát, amely így a világ 10 legjobbja közé került a Professzionális Építészet kategóriában. Összesen 183 országból több mint 227 ezer pályázat érkezett az idei Sony World Photography Awards fotóversenyre.

Hlinka Zsolt az egyedüli magyar fotográfus, akinek a munkáját a legjobb 10 közé sorolták a február 28-án bejelentett Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz kategóriákban. A zsűri további négy magyar fotós munkáját emelte ki a többi pályamunka közül (kategóriájukban a legjobb 50 helyezett közé kerültek). A Professzionális kategória szakmai zsűrije a legjobb, 5-10 képből álló portfóliókat választotta ki, amelyek a kortárs fotóművészetet leginkább reprezentálják.

Zsolt gyönyörű, Városi Szimmetria elnevezésű fotósorozata a Duna partján elhelyezkedő épületeket mutatja be. A természetes környezetükből kiragadta az épületeket a művész, és azokat olyan tónusokkal helyezte semleges háttérre, amellyel az egymástól független építmények egyedi karaktereit hangsúlyozza. Közelebbről nézve felfedezhetjük, hogy a képek nem a valóság pontos másolatai, inkább az épületek tükröződései, ezáltal tökéletes szimmetriát alakítanak ki a fotón. A sorozat teljesen lenyűgözte a zsűrit azzal, hogy az építész fotográfia jellegzetes motívumait különleges interpretációban ábrázolja.

„Hatalmas meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy egy ilyen nagy jelentőségű versenyen értem el előkelő helyezést. Nagyon boldog vagyok, mivel most nyújtottam be először pályázatot, ráadásul a díjnyertes képsorozat a kedvenc munkám. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a képeim ekkora sikert arattak olyan sok másik fotográfus munkái között” – mondta el az elismerésre reagálva Hlinka Zsolt.

Díjak és Kiállítás

A magyar fotós most a Professzionális Építész kategória, valamint a legnagyobb elismerést jelentő Sony World Photography Awards Az Év Fotográfusa díjáért száll harcba. A győzteseket 2017. április 20-án, csütörtökön fogják kihirdetni Londonban. A nyeremények között pedig a Sony legújabb digitális képalkotó eszközei, valamint a díjátadóra szóló utazás mellett a 25 ezer dolláros fődíj is szerepel. Hlinka Zsolt munkáit Londonban, a Sony World Photography Awards és Martin Parr – 2017 kiállításon is bemutatják április 21. és május 7. között a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt.

További elismerések

A Sony World Photography Awards zsűrije további négy, a Nyílt kategóriában pályázó magyar fotós munkáját is elismerte, akiknek munkáit a világ legjobb 50 alkotása közé sorolták: 

Ilyés Zalán (Székelyudvarhely), Portré kategória
Csoboth Dina (Budapest, Londonban él), Digitális Manipulált Fotók és Portré kategória
Csákvári Péter (Oroszlány, Budapesten él), Csendélet kategória
Kercz Tibor (Érd), Mozgás és Vadvilág kategória

Sony World Photography Awards

A World Photography Organisation 2017-ben fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart.

A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített és a fotópályázat négy kategóriájába – Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz – beküldött pályázatok értékelésével. A versenyen 49 nemzet képviselteti magát, a 2017-es shortlistesek a díjátadó nemzetközi jelenlétét erősítik, különleges lehetőséget biztosítva a legjobb fotósok munkáinak bemutatására a világ minden tájáról.

A négy kategória mindegyikét anonim módon értékelik nemzetközileg elismert szakemberek, akiket a World Photography Organisation nagy figyelemmel választ ki. A 2017-es zsűritagok teljes listája erre a linkre kattintva elérhető. A kategóriák shortlistes és elismert publikálható fényképei elérhetőek a worldphoto.org weboldalon.

Forrás: kultura.hu

2017.03.06