2501

Ünnepi séta Győrben az Idegenvezetők Világnapján


A GyereGyőrbe tematikus városnézések csapatának idegenvezetői már harmadik alkalommal várták ingyenes sétára az érdeklődő győrieket és turistákat február utolsó vasárnapján, hogy az Idegenvezetők Világnapján „egymásnak adják a stafétát” az erre az apropóra összeállított útvonalon vezetett belvárosi sétán.

A 3. Staféta Séta február 26-án, délelőtt vette kezdetét: a programra 180 vendég regisztrált, akik kvízjátékban is részt vehettek a támogatók és a partnerek által felajánlott értékes nyereményekért. Öt – a tematikus séták iránt elkötelezett – idegenvezető, Csobayné Pintér Éva, Faragó Szilvia, Husz Anikó, Kauker Bálint és Táska Eszter várta izgatottan a vendégeket 10 órakor a Városháza téren.

A séta résztvevőinek lelkesedését a hűvös, szeles idő sem tudta elvenni. Hogy miért egy még téli, februári napon rendezik ezt az eseményt? 1985 óta számos országban megünneplik az Idegenvezetők Nemzetközi Napját (International Tourist Guide Day) kulturális programok szervezésével, minden év utolsó februári hétvégéjén. A világnap eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása volt a szakma, a szervezők és a turisták számára. Egyes országokban egész hét hosszúságúvá fejlődött a program, míg más országokban egyetlen nap vagy akár egyetlen helyszín jelzi az idegenvezetők ünnepét.

Hazánkban ez a rendezvény Idegenvezetők Világnapja néven mutatkozott be, és az évek során egyre több település csatlakozott a fővároson kívül a kezdeményezéshez. A programok többségén ingyenes a részvétel, de a nagy érdeklődés miatt rendszerint bejelentkezéshez, regisztrációhoz kötött.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a tematikus séták a turisztikai szakmában Európa-szerte. Ezek speciális városnéző programok, melyeken akár jól ismert utcákat, épületeket, közterületeket más megvilágításban, más összefüggésben láttatnak a szakemberek, vagy különleges eszközöket alkalmaznak. Ezeknek a programoknak a célja, hogy az attrakciótól az élményig juttassák el a vendégeket. A résztvevők turisták, helyi lakosok egyaránt lehetnek, sőt egyre gyakrabban merül fel a kérés cégek részéről, hogy vendégeik, munkatársaik számára ilyen módon nyújtsanak új élményt a város felfedezésére a szakmai programokat lezárásaként.

„A mai technikai lehetőségek számos megoldást kínálnak arra, hogy egy-egy helyet idegenvezető közreműködése nélkül ismerjenek meg a látogatók. Ez a séta mégis azt igazolja a résztvevőknek, hogy az idegenvezető személye, személyisége, a kapcsolatteremtés, a kérdezés lehetősége, a csoportban eltöltött idő közben megszerzett közös élmény más emlékeket hagy az emberekben, és minden korosztály számára élvezhető” – mondta el a program szervezője, Csobayné Pintér Éva idegenvezető. Ezen a mai világnapon az idegenvezetők színes munkája került fókuszba, és fény derült néhány gyakorlati kulisszatitokra is.

Az idegenvezetői szakma egyidős a turizmussal. Az első ismert turisták talán a föníciaiak lehettek, akik 2500 évvel ezelőtt a Földközi-tengeren hajózva sokfelé eljutottak. Az idegenek kalauzolása, az idegenvezetés kezdeti elemei és formái már a rabszolgatartó társadalmakban is fellelhetők. Az ókori exegétáktól (latin eredetű: magyarázók), periegétáktól (előadók) a mai ciceronékig (idegenvezető) közel kétezer évet ível át az emberi haladás története, amely magával hozta az idegenforgalom formáinak változását és a turizmus tömegessé válását. Jelenleg a turizmus a világgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, folyamatosan nő az igény a magas minőségű szolgáltatások iránt. Az idegenvezető ebben a szolgáltatási csomagban meghatározó jelentőséggel bír. Szakmai felkészültségével, alkalmasságával plusz élményhez juttathatja a vendégeket, egy-egy települést, sőt az országot is megítélhetik személyén keresztül. Így ez a szakma kulcsfontosságú a turisztikai szolgáltatások között, bár magyar elnevezésének előtagját, az „idegen”-t sokan nem tartják túl szerencsésnek. A finnek vendégfogadó kifejezése, a „Tervetuloa!” jól igazolja a tevékenység többlettartalmát: Vártalak. Jó, hogy itt vagy! Isten hozott! Azért vagyok, hogy szolgáljalak!

Az ünnepi győri sétán a Városházától – illetve Hugoo-tól, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál közel 6 tonnás kabalafigurájától – indulva 2 programon mutattak be ízelítőt tavaszi tematikus túráikból az idegenvezetők. Számos témát fűztek egymásba, sok izgalmas sztorival irányították rá a figyelmet a város történelmének kevéssé ismert részleteire, rejtett látnivalókra a történetekhez kapcsolódó belvárosi helyszíneken. A tartalmas program a Bencés templom harangjainak déli felcsendülésekor a Széchenyi téren fejeződött be.

Ezt követően a séta résztvevőit kedvezményes belépési lehetőséggel várta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Radnai Gyűjteménye és a Cziráki Lajos Emlékkiállítás az Esterházy-palotában.

Az idegenvezetők a séta közben szívesen invitálták a vendégeket a tavaszi sétaprogramokra, amelyekről weboldalukon vagy Facebook-oldalukon folyamatosan értesülhetnek az érdeklődők.

A csapat tehát a GyereGyőrbe Városnézések szlogenjéhez hűen ismét „új utak, új élmények” házigazdája volt!

Csobay Dániel

Források: ezisgyor.blogspot.hu, Kubesch Mária: Az idegenvezetés gyakorlata, Major Árvácska: Isten hozott! Kulcs az idegenvezetéshez

2017.03.01