916

Doktor Zsivágó középiskolásoknak

Győri Nemzeti Színház

Hetedik éve hagyományosan évente kétszer látják vendégül a középiskolásokat a Győri Nemzeti Színházban egy jellemzően a tananyaghoz kapcsolódó előadásra. Az idei évadban a szokásostól eltérően egy musicalt választottak a Doktor Zsivágó című musicalt. Az első közönségtalálkozóval összekötött alkalom február 16-án volt.

Az előadást követő közönségtalálkozót Egressy Zoltán drámaíró, a Győri Nemzeti Színház dramaturgja és Silló István a darab karmestere, a színház zeneigazgatója prezentálták. A beszélgetésben részt vettek Forgács Péter, a darab rendezője, aki egyben Komarovszkij megformálója is, valamint Tóth Angelika (Lara), Fejszés Attila (Jurij Zsivágó) és Nagy Balázs (Pása/Sztrelnyikov).

Egressy a közönségtalálkozó bevezetőjében Boris Pasternakról, az eredeti regény szerzőjéről és a Zsivágó doktor című mű keletkezésének történetéről, a történelmi viszontagságokról beszélt. Forgács Pétert a győri előadás születéséről kérdezte. A direktor elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy Közép-Európában elsőként a Győri Nemzeti Színház mutatta be ezt a művet, a fiatal nézőközönségnek arról is mesélt, milyen nehézségekkel jár megszerezni egy nemzetközi musical játszási jogait, illetve hogyan készült el a Doktor Zsivágó magyar szövege, valamint a végleges partitúra.

Forgács Péter elmondta, a női főszerepekre több mint hetvenen jelentkeztek, majd 26 aspiráns közül választották ki a Larát és Tonyát megformáló színésznőket, Silló István zeneigazgatóval nagy egyetértésben. Silló érdekességeket mesélt a modernkori zeneszerzésről, rávilágított, hogy Puccini idejében egy zenemű megírása jellemzően egy személyhez kötődött, míg a mai korban a zeneszerző munkáját komoly szakemberekből összeállított team segíti, vagyis gyakran előfordul, hogy az alapdallamot megálmodó művész nem készíti el a mű hangszerelését, ezt másik profira bízza. A zeneigazgató nem kisebbítette Lucy Simon nagyszerűségét, dicsérte a melódiákat és saját ízléséhez is közelállónak nevezte a Doktor Zsivágó musicalt. A diákoknak közel 50 éves archiv-videót hozott, melyen a fiatal Lucy Simon testvérével muzsikál (The Simon Sisters).

Korábbi cikkünk a darabról itt olvasható.

Forrás: Győri Nemzeti Színház

 

2017.02.23