Elveszettnek hitt filmplakát került elő

Tudósításunk A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 legújabb „csodájáról”

A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című, tavaly megjelent, tanulmányokat és több mint 500 korabeli filmplakátot tartalmazó, albumjellegű kötet egyedülálló jellege és unikális tartalma mellett újabb mérföldkövéhez érkezett: 2017 januári országos bemutatóját követően egy elveszettnek hitt filmplakáttal bővült a könyvet bemutató kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.).

A magyar hangosfilm 85 éves jubileumának tiszteletére megrendezett kiállítás kronologikus szemlélettel veszi sorra az 1931 és 1944 közötti magyar filmgyártás „aranykorának” plakátművészetét 150-nél is több nagyméretű, eredeti poszterrel. A tárlat anyagáról megjelent, azonos című kötet a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér égisze alatt került kiadásra, amely szó szerint hiánypótló gyűjtemény, hiszen ezen időszak plakátjai korábban soha nem kerültek még így összegzésre. A nagyjából 500 alkotáshoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet mellett magángyűjteményekből sikerült hozzájutni. A kiállítást és a kötet elkészülését több mint egy éves kutatómunka előzte meg, amely a könyv szerkesztőjének, Fekete Dávid, Győr alpolgármesterének elkötelezettségét, kitartását és céltudatosságát dicséri.

Február 22-én a kiállításnak helyet adó Magyar Ispitában a Rómer Múzeum igazgatója, Grászli Bernadett és a szerkesztő Fekete Dávid köszöntötték a sajtó képviselőit, hogy beszámoljanak egy olyan, a kiállításhoz és a kötethez kapcsolódó valóságos „csodáról”, amely újabb mérföldkövet jelent ebben a projektben. Mellettük foglalt helyet Nagy Szebasztián, a szenzáció kulcsszereplője.

Fekete Dávid elmondta, hogy a megelőző kutatómunka során igyekeztek a lehető legszélesebb körben feltárni a filmplakátokat, de tisztában voltak azzal, hogy mindet nem sikerül majd megtalálni. Az 1931-1944 közötti időszakban forgatott 360 film mindegyikéhez legalább 2 plakát készült, így nagyjából 700 és 750 közé tehető ezeknek a posztereknek a száma. Ebből 500 darabot sikerült megtalálniuk, így még mintegy 200-250 „lappangó” vagy véglegesen elveszett plakáttal számoltak.

A korabeli sajtó és azon túl árverési és aukciós katalógusok böngészésekor bukkantak rá olyan filmplakátok fotóira, rajzaira, amelyek bizonyítják ezeknek a grafikai alkotásoknak a meglétét. A könyv végén ezért – ahogyan Fekete Dávid elmondta – egyfajta próbaképpen, függelékben tették közzé fotókon, fényképeken a lappangó plakátok jegyzékét. Ezek között szerepelt 539-es sorszámmal A miniszter barátja című, 1939-ben Bánky Viktor rendezésében, Páger Antal és Mihályffi Béla főszereplésével készült film plakátja is. Így óriási örömként érte Fekete Dávidot, amikor a 2017 januárjában, az Országos Széchenyi Könyvtárban megtartott könyvbemutató után Nagy Szebasztián azzal lépett oda hozzá, hogy úgy gondolja, az ő tulajdonában van ez a Győry Gy. László által tervezett, standfotó jelenetről készült, elveszettnek hitt filmplakát.

Az első ilyen szenzációt jelentő, előkerült filmplakát pedig természetszerűleg kapott azonnal helyet a győri kiállításon az 1930-as évek vígjátékaihoz készült poszterek tematikus termében, „megcsillantva a reményt, hogy valóban léteznek még olyan plakátok akár magángyűjteményekben, akár külföldön, akár máshol, amelyekkel érdemes tovább foglalkozni, érdemes a kultúrtörténet ezen szakaszát tovább kutatni”. Fekete Dávid elmondta azt is, hogy a kiállításon túl a plakátot természetesen nagy méretben digitalizálják, és A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kötet – remélhető – második kiadásában is szerepelni fog majd a kronológiába illeszkedve.

Nagy Szebasztián és barátnője a színház- és filmművészet két világháború közötti művelődéstörténeti korszakával kapcsolatos anyagait gyűjti hobbiszinten, és így találtak rá egy padláson erre a plakátra. „Egy gyűjtőnek kötelessége nem öncélúan gyűjteni: ha pénzt, energiát és időt áldoz arra, hogy valamit megmentsen, akkor nem négy fal között kell tartani a megtalált tárgyat, hanem a szélesebb körű nyilvánosság elé kell tárnia” – mondta el végezetül a fiatalember.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2017.02.23