2525

Izgalmas pillanatok, színes kavalkád

Indul a Győri Tavaszi Fesztivál

Izgalmas pillanatokkal, vígjátékkal, olimpiai kiállítással, beszélgetésekkel, különleges koncertekkel és gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket a Győri Tavaszi Fesztivál március 15. és április 1. között. A város vendége lesz többek között Jordán Tamás, Molnár Piroska, Gerendás Péter, Gryllus Dorka és Hajós András.

Az összművészeti fesztivál február 21-i sajtótájékoztatóján Szombati-Serfőző Eszter, a polgármesteri hivatal kulturális és sport főosztályának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a rendezvénysorozat március 15-én a hagyományos koszorúzási ünnepséggel és katonai díszfelvonulással indul. Ezután a szervező intézmény, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, Tóthné dr. Kardos Krisztina ismertette a programokat. Március 16-án Győr Rióban, Rió Győrben címmel nyílik fotókiállítás a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. A képek készítője, Marcali Gábor fotóriporter elmondta, hogy szeretnék feleleveníteni az olimpiai lázat, ez egyben felkészülés a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF). Két beszélgetés is kapcsolódik majd a tárlathoz, március 22-én Marcali Gáborral és Nagy Roland újságíróval, március 29-én pedig Jakabos Zsuzsanna úszóval és Petrov Iván edzővel találkozhatnak az érdeklődők.

A zene hangsúlyos szerepet játszik a fesztiválon. Gerendás Péter március 17-én ad koncertet a Zichy-palotában. A művésztől megtudhattuk, hogy estjét többek között az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan inspirálta. Meghitt hangulatú műsorában saját szerzeményei mellett Leonard Cohen, Frank Sinatra, Michael Bublé, John Lennon és Paul Mc Cartney dalai is felcsendülnek majd.

A március 18-ai Zenés tavaszi ébredés című tematikus városnéző sétáról Csobayné Pintér Éva mesélt. A sétán többek között a Győr zenei életével kapcsolatos neves művészek emlékeit fogják felkeresni. Március 23-án Lúdas Matyi történetét hallgathatják meg a gyerekek a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében. A BonBon Matiné lehetőséget ad, hogy a kicsik megismerkedjenek a klasszikus zene, a hangszerek és a koncertek világával.

Aznap rendezik meg a következő Műhely-estet a Zichy-palotában, melynek témája: A mi József Attilánk. Március 25-én Bojtár Imre oboaművész és Fabio Barbagallo olasz gitárművész ad közös koncertet szintén a Zichy-palotában.

A Hímes Tojás Napjáról Kokas Éva, a Generációk Háza igazgatója beszélt, a március 26-ai hagyományőrző napon színes programokkal, kézműves kirakodóvásárral és húsvéti játszóházakkal várják a családokat. A Vaskakas Művészeti Központ is több eseménynek ad otthont a fesztivál keretében, március 28-án Betyárjáték címmel igazi csemegét láthat a közönség, a műfaja: „Koncertfilmtáncszínház”. Az alkotók Ferenczi György és a Rackajam, Kovács Norbert „Cimbi” és néptáncos barátai, valamint Szomjas György rendező. Március 30-án pedig Hindi Brooks Romance.com című vígjátékát mutatják be a Rózsavölgyi Szalon produkciójában Molnár Piroska és Jordán Tamás főszereplésével. Egy különleges színfolt a kínálatban a Zenehajó. Az interaktív, zenés ismeretterjesztő előadáson Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával találkozhatnak a kicsik és nagyok március 31-én. A helyszín a Richter Terem. A Győri Tavaszi Fesztivál utolsó programja április 1-én a NőComment! című rendhagyó talkshow lesz, melynek résztvevői: Ábel Anita, Dobó Kata, Gryllus Dorka, Risztov Éva és Rákóczi Ferenc. Helyszín a Vaskakas Művészeti Központ.

A sajtótájékoztató Gerendás Péter művészi produkciójával zárult, mely néhány percre megidézte a fesztivál hangulatát.

A részletes program itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.02.22