Jim Steinman-Michael Kunze-Miklós Tibor: Vámpírok bálja

Ősze Mária zeneajánlója

1967-ben mutatták be Roman Polanski Vámpírok bálja című filmjét, amely alapján a musical változatot Jim Steinman zeneszerző és Michael Kunze szövegíró készítette el. Az ősbemutatóra a bécsi Raimund Theaterben került sor 1997-ben.

A színpadi adaptáció magának Polanskinak az ötlete volt, és a mű elkészülte után a színpadra állításban is tevékenyen közreműködött. A musical változat – néhány apróbb módosítás mellett – hűen követi a filmet, azonban például a színdarabban az egyes szereplők karakterei a filmhez képest változatosabbak.

A zeneszerző Jim Steinman többek között Bonnie Tyler-nek és Meat Loaf-nak írt sikeres dalokat. Saját zeneszámait is felhasználva alkotta meg a Vámpírok báljának zenéjét, amelynek stílusa eklektikus, a rockzene ötvöződik operai elemekkel: például a klasszikus zenében használt zongorát és üstdobot kombinálja a rockzenében használt elektromos gitárral, így alakult ki a Steinman művekre jellemző tipikus zenei összhatás. Az Európában sok helyen sikert arató Vámpírok bálja 2007 óta látható Magyarországon is, a magyar színházi szokásoktól eltérően nemzetközi rendezésben. A magyar változat teljes felvétele meghallgatható ezen a két CD-ből álló albumon.

A felvétel a következő szereposztásban készült: Krolock gróf, a vámpírkastély ura Egyházi Géza; Sarah, a fogadós lánya Andrádi Zsanett; Professzor Abronsius, a mindenre elszánt vámpírvadász Jegercsik Csaba; Alfred, a professzor kissé botladozó segédje Héger Tibor; Chagal, fogadós Pavletits Béla; Rebecca, a fogadós féltékeny felesége Csóka-Vasass Kinga; Magda, szolgáló a fogadóban és Chagal szeretője Sári Éva; Herbert, Krolock gróf fia Pirgel Dávid; Koukol, Krolock gróf hű szolgája Farkas Gábor Attila.

Az élő felvétel a Pesti Magyar Színházban készült. Közreműködik a PS Produkció zenekara és társulata, vezényel Köteles Géza. Az első CD-n három bonus track is szerepel. Meghalni oly morbid című dal Kecskés Tímea, Alfréd Őérte című dala Mihálka György, a Szerelmi duett pedig Bot Gábor és Török Anna előadásában.

Ősze Mária


Forrás: wikipedia.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2017.02.19