Bálint-napi vers- és prózamondó verseny a József Attila Művelődési Házban

Bárány Zsolt írása

Február 14-én délután rendezték meg az immár hagyományosnak mondható Bálint-napi szerelmes vers- és prózamondó versenyt a megyei könyvtár József Attila Művelődési Házában. Az idei évben is nagy volt az érdeklődés: a rendezvényen 60 versmondó vett részt 21 iskola és 7 település képviseletében.

A program nyitányaként Vargáné Nemesi Emma, a megyei könyvtár közművelődési osztályvezetője üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatta a szakmai zsűri tagjait. Idén Dr. Németh Józsefné, Karczagi Erzsébet, Nemesi Pálné, Maros Péterné és Szásziné Fekete Mária magyartanárok vállalták a szép feladatot Horváth Ferenc zsűrielnök vezetésével, aki köszöntötte a résztvevőket, és a szeretet fontosságát kihangsúlyozva buzdította őket, előrebocsátva, hogy a többiekben ne ellenfelet, hanem versenytársat lássanak.

A három korcsoport szerint felosztott mezőny külön termekben kezdte meg a vetélkedést. A kisebbek népmesét, balladát választhattak, míg a felsősök és a középiskolások az alkalomhoz illő szerelmes versekkel mutatkozhattak be. Rendkívül változatos témákat vonultattak fel, a minden ármányt legyőző jó szándéktól az éles eszű furfangon keresztül a beteljesülő szerelemig minden terítékre került. A kétfős zsűrik előtt számot adva felkészültségükről, igyekeztek színesen és lebilincselően előadni a választott műveket. Szándékukat siker koronázta, a megjelent hallgatóság egyértelmű elismeréssel nyugtázta a hatást, és az ítészek is elégedettek voltak a hallottakkal. Értékelésében a zsűrielnök nem is hagyta ki azt a momentumot, hogy természetesen az idei versenyen is rendkívül nehéz dolguk volt, sok kiváló produkció közül kellett megtalálni a legjobbakat.

Amíg a döntnökök kiválasztották a nyerteseket, a közönséget zenés műsor szórakoztatta. Baranyai Judit magánénekes és tanítványa, Horváth Dániel közismert és népszerű operett, sanzon és musical dalokból álló produkciója nagy sikert aratott, és segített oldani a feszültséget az eredmény kihirdetésére várva. Természetesen ők is a szerelem témáját járták körül, a nő és a férfi szemszögéből egyaránt rávilágítva a párkapcsolatok nehézségeire és szépségeire.

A program végén az eredményhirdetés következett: Horváth Ferenc lelkesen méltatta a vetélkedés során tapasztalt teljesítményeket. Elismeréssel beszélt a versenyzők felkészültségéről és a velük foglalkozó pedagógusok odaadó munkájáról. Útravalóként pedig a szeretet fontosságát hangsúlyozta, amely megkönnyíti és örömtelivé teheti a mindennapokat.

A legjobb versmondók immár hagyományosan könyvutalványt és egy-egy mézeskalács szívet kaptak díjazásként.

A három kategória első, második és harmadik helyezettjei, valamint különdíjasai

I. kategória (4-6. osztály):

1. Tőke Domonkos (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
2. Kertész Zsófia (Kodály Zoltán Általános Iskola, Győr)
3. Lipták Máté (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
Különdíj: Kovács Dorottya (Kodály Zoltán Általános Iskola, Győr)
Különdíj: Harangozó Ákos (Haller János Általános Iskola, Mosonmagyaróvár)

II. kategória (7-9. osztály):

1. Póczik Olivér (Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola, Győr)
2. Demic Jázmin (Forrás Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Győr)
3. Vitéz Mirtill (Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium, Győr)
Különdíj: Nagy Kamilla (Petőfi Sándor Általános Iskola, Rábapatona)
Különdíj: Nemes Honorka (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
Különdíj: Sári Cintia (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola, Győr)
Különdíj: Vizsy Lilla (Révai Miklós Gimnázium, Győr)

III. Kategória (10-13. osztály):

1. Csonka Ádám (Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Győr)
2. Oszter Noémi (Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr)
3. Udvardi Richárd (Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Győr)
Különdíj: Ilonka Dorka (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
Különdíj: Petrőtei Zsófia (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
Különdíj: Fekete Luca (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola, Győr)

Bárány Zsolt

2017.02.16