Hollywood Győrben – Hans Zimmer filmzenéi a Győri Nemzeti Színházban

Sulyok Attiláné írása

Felejthetetlen élmény részesei lehettek azok, akik február 12-én, vasárnap ellátogattak a Győri Nemzeti Színház koncertjére, a Hollywood Magyarországon című produkcióra. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel két előadást is tartottak, hogy Győrben két órára Hollywood világa költözzön a színház falai közé. Ezt talán senki sem gondolta volna korábban.

Magyarországon az utóbbi években nagyon sok filmet forgattak, felkapottak lettek az itteni gyönyörű helyszínek, stúdiók és a háttér, amit biztosítani tudunk. Elsősorban azért vagyunk vonzóak, mert hazánk csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, Budapest pedig az egyik legszebb város a világon, akármilyen stílusú filmet forgatnak, bármelyik korban. Ahogy az amerikaiak fogalmaznak: „a történelem körbevesz, ahogy sétálsz az utcákon”. Mivel rengeteg pénzt hoznak az országba, könnyen kapnak engedélyeket. Emellett a legfontosabb szempont, hogy olcsó itt forgatni. Az Etyeki stúdió olyan színvonalon van felszerelve, mint Hollywood stúdiói, csak sokkal olcsóbb. Nálunk megtalálható a szakképzett, olcsó munkaerő, akik sokkal többet dolgoznak, mint az amerikaiak. A filmesek között szájhagyomány útján terjed, hogy Magyarország milyen előnyökkel rendelkezik. Olyan híres színészek forgattak itt filmeket az utóbbi időben, mint pl. Jason Statham, Jude Law, Harrison Ford, Melissa McCarthy, Chris Noth, Miranda Hart, Ryan Gosling, John Goodman és az 50 Cent.

Győrben február 12-én a világ legkitűnőbb filmzenéi csendültek fel élőben. Jobbnál jobb dallamokat hallhatott a közönség egymás után. Többek között A Karib-tenger kalózai, az Esőember, az Artúr király, a Batman, a Sherlock Holmes, a Hajsza a győzelemért, A Da Vinci-kód, a Transformers, a Pearl Harbor, a Csillagok között, a Mission Impossible, a Gladiátor és még sorolhatnám a címeket.

Hans Zimmer napjaink egyik legnagyobb, Hollywood legkeresettebb zeneszerzője, aki már több mint 100 filmhez írt zenét. 100. filmzenéje Az utolsó szamuráj című film volt. Több évtizedes munkáját rengeteg magas díjjal jutalmazták: Oscar-, Golden Globe-, Grammy- és Tony-díj. 2006-ban egy interjúban így nyilatkozott: „Édesapám meghalt, amikor még kicsi voltam, és később megszöktem valahogy a zenébe, a zene volt a legjobb barátom”. Korunk egyik legnagyszerűbb zeneszerzője lett, aki 2010-ben már csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

A győri műsorban közreműködött az aranytorkú Golden Globe- és Oscar-díjas Lisa Gerrard, aki a Gladiátor című film zenéjének eredeti előadója és társszerzője. Az ausztrál énekesnő elvarázsolta különleges hangjával a teltházas közönséget. A műsor legmeghatóbb része az volt, amikor a filmből előadta azt a részletet, melyben Russell Crowe meghalni készül. 2000-ben a Gladiátor egyébként minden idők egyik legkeresettebb filmzenealbuma lett. A kiváló énekesnő és a 60 fős budapesti Monarchia Szimfonikus Zenekar Werner Gábor vezényletével fantasztikus hangulatot varázsolt. A zenekarvezetőt se felejtsük el, aki Schuszter Andrea volt.

A csodálatos zenéket izgalmas filmbejátszásokkal fűszerezték. Olyan érzése volt az embernek, mintha a színházat, a mozit és a komolyzenei koncertet ötvözték volna egy helyen. Nagyon jól sikerült ez a keresztezés, ezt bizonyította a szűnni nem akaró vastaps is. A változatos összeállításnak és a kiváló zenéknek köszönhetően kedvet kapott az ember újra megnézni ezeket a kitűnő filmeket.

A magyarországi körút egyik állomása volt városunk, Győr. A nagysikerű koncert hazánkban a továbbiakban ellátogat még több helyszínre: Miskolc, Debrecen, Kecskemét után még Békéscsabára, Pécsre, Szegedre, Székesfehérvárra, míg végül február 20-án Budapestre, az Erkel Színházba. Érdemes megnézni ezt a felejthetetlen élményt nyújtó előadást. És ha valaki lemaradna róla, ne keseredjen el, mert még az idén meghallgathatja a fővárosban: Hans Zimmer és zenéje amerikai és ausztrál turnéja után június 1-én visszatér a Papp László Sportarénába.

Sulyok Attiláné

Forrás: starity.hu, ticketpro.hu

2017.02.13