Hátrányos helyzetű gyerekek tanításáról mutattak be egy sikeres ausztrál programot Győrben


Prof. Dr. Bruce Burnett, a Queensland University of Technology docense tartott gyakorlati kurzust a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszéke szervezésében február 8-án. Az Ausztráliában nemzeti programként mind több pedagógusképző által alkalmazott, átvett módszert a szociális szakok hallgatóinak, oktatóinak és a térség szakembereinek mutatta be.

Az oktatásszociológus kutató prof. Dr. Jo Lamperttel közösen dolgozta ki a „Kiváló tanárokat a hátrányos helyzetű iskoláknak” című programot (National Exceptional Teachers For Disadvantaged Schools Program) – tájékoztatott dr. Tóbiás László egyetemi docens, a tanszék oktatója.

Az általános pedagógusképzés első szakaszában legjobb eredményt elérő hallgatók választhatják ezt a tananyagot, ha vállalják, hogy lediplomázásuk után a leghátrányosabb helyzetű iskolákban keresnek majd munkát. A felkészítő módszer, melynek ismeretanyagából 2017-ben hét egyetemen 543 hallgató fog levizsgázni, több szakmai díj mellett Ausztráliában „Nemzeti Program” címet is kapott.

A szerda délelőtti programban egyaránt szerepelt elméleti és gyakorlati, interaktív rész. Február 9-én, csütörtökön Prof. Dr. Bruce Burnett hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó győri intézményeket keres fel. Többek között a Kossuth Lajos Általános Iskolát, amelynek szakmai programját Papp Gyöngyi iskolaigazgató, dr. Gruber Andrea és Rózsa Mónika, valamint a szakmai képzést Magyarországon menedzselő Pressley-Ridge Alapítvány munkatársai mutatják be.

A Szent Cirill és Metód Alapítvány által fenntartott Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonának tevékenységéről Juhász Péter otthonvezető és korábbi helyettese, Csillag Attila ad tájékoztatást. Csillag Attila 2017. február 1-jétől a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék terepkoordinátora. Délután a Győri Tanoda Klubban folytatódik a program. Dr. Szakácsné Foki Katalin klubvezető és dr. Poór Zoltán egyetemi docens mutatják be közös szakmai munkájukat.

2017.02.09