Tehetséggondozás Győrött – Elméleti tudás a gyakorlatban

Az Arrabona Racing Team Design Freeze

Február 2-án, csütörtökön 18 órakor mutatta be az Arrabona Racing Team 2017-es ART_04-es versenyautójának terveit a Széchenyi István Egyetem Járműfejlesztési Tanszékén. A csapat 2014 januárjában alakult a Széchenyi István Egyetem hallgatóiból, hogy már a 2014-es Formula Student versenysorozatban megmérettessenek. A teljes létszám 38 fő. A sokszínű team legnagyobb részét járműmérnök szakosok alkotják, de képviseltetik magukat villamos-, közlekedésmérnök és menedzsment szakos hallgatók is.

A Formula Student egy nemzetközi mérnökverseny, melynek keretében az egyetemi hallgatók előre lefektetett formai és technikai szabályoknak megfelelő versenyautót terveznek, melyet saját innovatív ötleteikkel fejlesztenek a lehető legtökéletesebbre. Eredményeiket a későbbi versenyszezonban a legkomolyabb szaktekintélyekből álló bírócsoportok előtt a statikus versenyszámok előadásain prezentálják. Legfontosabb erény, hogy a megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazni tudják, melyről a dinamikus versenyszámok adnak visszajelzést.

„Célunk olyan mérnökgárda kinevelése, melynek tagjai a járműiparban elhelyezkedve innovatív ötleteikkel jobbá és biztonságosabbá tehetik a későbbi járműfejlesztést” – mondta el Váradi Petra, a csapat vezetője. – „Úgy gondoljuk, hogy a Formula Student világa és az Arrabona Racing Team egy nagyon jó ugródeszka az olyan fiatal tehetségek számára, akik jövőjüket a járműfejlesztés területén képzelik el. Ennek oka, hogy az ART-ben dolgozó hallgatók meg tudják mutatni a szakmabeli kollégáknak, hogy ők már találkoztak problémákkal, melyeket csapatban, vagy egyénileg meg tudnak oldani az adott projektmunka során.”

Ez egy olyan hallgatói projekt a Széchenyi István Egyetemen, melynek célja a tanulás és a megszerzett elméleti tudás átültetése a gyakorlatba, mely olyan magas színvonalú, hogy bármilyen későbbi szakmabeli projekt során felhasználható legyen. A csapat munkájának köszönhetően az utóbbi két év legeredményesebb magyar Formula Student csapata címet is a magukénak tudhatják, a nemzetközi és hazai versenyeken elért eredményeink mellett.

Az Arrabona Racing Team már a megalakulás évében, 2014-ben is komoly eredményeket mutatott fel, ugyanis alig fél évi tervezés és gyártás után sikerült Oroszországban minden versenyszámban eredményesen szerepelniük, és végül összetettben megnyerték a legfényesebb trófeát. Formula Student versenygyőzelemmel Magyarországon azóta is csak a győri ART büszkélkedhet. A második szezonukban a konstrukció letisztultságához való ragaszkodás, ugyanakkor az autó nagymértékű újragondolása 27 kilogrammos tömegcsökkentést, jobb mechanikus tapadást, közvetlenebb irányíthatóságot, és 6 másodperces gyorsulást eredményezett egy alig 70 másodperces Formula Student autocross versenypályán.

2017.02.06