Tízmilliárdokkal több jut kultúrára


A kulturális ágazat eredményei címmel tartott sajtótájékoztatót Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár január 22-én, a magyar kultúra napján. Elmondta, hogy 2017-ben 66 milliárd forinttal több jut a magyar kultúrára, így a tavalyi helyett idén 122 milliárd forintnyi forrást biztosít erre a kormány. Ebből jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, ám az elsődleges küldetés a szakmai megújulás – tette hozzá.

Kifejtette, hogy a közművelődési intézményekben szervezett eseményeken, programokon a résztvevők száma míg 2010-ben 23,6 millió fő volt, addig ez a szám 2015-re 35,1 millió főre emelkedett. A színházlátogatók száma öt év alatt 4,5 millió főről 6,7 millió főre emelkedett – a 2010-as adatokhoz képest tehát 150 százalékkal járnak többen színházba. A múzeumlátogatók száma 9,6 millióra nőtt, a könyvtárhasználók száma pedig 2,3 millióról 2,6 millióra emelkedett. A művészeti fesztiválok támogatása kapcsán kiemelte: 2010-hez képest megháromszorozódott a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatása, és a CAFe Budapesttel együtt 1,95 milliárd forintot biztosítanak erre a célra – ebben benne van a MITEM támogatása is. A vidéki fesztiváléletre is figyelünk – tette hozzá – a Nemzeti Kulturális Alap forrásain felül idén 500 millió forintos állami forrást kapnak ezek az események – a tavalyi 250 millió forinttal szemben. Megemlítette, hogy hazánk 5000 fő alatti településének szinte mindegyikén biztosított a színvonalas könyvtári ellátás: a megyei könyvtárak hatáskörébe tartozó települések közül 2282-n teremtették meg a könyvtárhasználat feltételeit. Emellett a könyvtárak 60 százalékát felújították az elmúlt három évben, 2020-ra pedig a könyvtárak maradék 40 százalékát is szeretnék felújítani.

Hoppál Péter emlékeztetett: az UNESCO idén beemelte a szellemi kulturális örökség listájára a Kodály-módszert mint a népzene megőrzését célzó módszert, illetve 2017-et az UNESCO kiemelt Kodály-évfordulónak szenteli. Magyarország is hasonlóan tesz: már a kormány előtt van az előterjesztés, hogy a 2017-es évet Kodály Zoltán-emlékév legyen. Ám nemcsak rá, hanem Arany Jánosra is emlékezünk idén, hiszen március 2-án lesz a születésének 200. évfordulója – ebből az alkalomból ötmilliárd forintos programsorozatot kívánnak indítani. Mindezek mellett idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját is. Az államtitkár kiemelte: ez és az említett két emlékév is kiterjed az egész Kárpát-medence és a diaszpórák magyarságára is. Mint mondta: a 2007 és 2013 közötti európai uniós időszakban 74 milliárd forint jutott a magyar kultúrára, az ezt követő, 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Unió közvetlen forrásokkal nem kívánja támogatni a kultúrát. A kulturális intézményrendszeren keresztül azonban a magyar kormány 92 milliárd forintnyi pályázati forrást fordít esélyteremtésre. Kitért arra is, hogy a kulturális dolgozók bére 2008 után most emelkedik először: rövidesen 20 ezer közalkalmazott kap január 1-jéig visszamenőleg 15 százalékos bérpótlékot; az ehhez szükséges 5,4 milliárd forint állami forrás rendelkezésre áll a 2017-es költségvetésben.

A kormány kulturális infrastruktúrafejlesztési programja, a Liget Projekt keretében megépül az új Néprajzi Múzeum a Városligetben, illetve a Magyar Zene Háza, lesz új Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum román csarnokát helyreállítják, a Közlekedési Múzeumot rekonstruálják, a Fővárosi Nagycirkusz is megújul, az Állatkertet és a Fővárosi Városligeti Színházat újjáépítik, valamint megtörténik az Olof Palme Ház és a Vajdahunyadvár rekonstrukciója is. Mintegy 14,5 milliárdból épül a Magyar Állami Operaház új műhelyházaként, próbacentrumaként és játszóhelyeként szolgáló Eiffel Bázis, de 23 milliárd forintból 2018 májusára megújul az Operaház Andrássy úti épülete is.

Az Országos Széchényi Könyvtár megújítása során a jelenlegi épület részleges műemléki rekonstrukciója mellett új archiválási raktár épül Piliscsabán, valamint 10 milliárd forintból 2018-ra megvalósul az intézmény átfogó informatikai fejlesztése is. A Hagyományok Háza költségvetése 2017-re másfélszeresére bővült, miközben az intézménynek otthont adó Budai Vigadó 7,1 milliárdból újulhat meg. Idén kezdődik az Iparművészeti Múzeum átfogó felújítása és hiányzó szárnyának felépítése is; a beruházásra 25 milliárd forint jut. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 7,4 milliárdból építheti ki új, erdélyi és partiumi tájegységét, mellette pedig egy ifjúsági szállást, ebből a keretből idén 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre. A Magyar Nemzeti Múzeum fejlesztése magában foglalja a Múzeumkert parkrekonstrukcióját, a Magyar Rádió korábbi épületeinek kulturális célú hasznosítását és szakmai megújulási koncepcióját is elindítják – számolt be az államtitkár. Hoppál Péter hozzátette: a Modern Városok Program keretében számos vidéki település kulturális infrastruktúrája is megújul.

Fotó: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2017.01.24