1149

Életre kelt Dankó legendája

Véget ért Alekszej Batrakov mesterkurzusa Sopronban

Véget ért az a mesterkurzus, melyet Alekszej Batrakov a Saransk City Ballet igazgatója tartott a Sopron Balettnek egy héten keresztül. Záróprodukcióként Gorkij Izergil anyó című elbeszélése alapján Dankó legendájának történetét táncolták el a résztvevők. A Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház 2015 nyarán kötött együttműködési megállapodást a leghűségesebb városban.

A partnerség többek között vendégszereplések szervezéséről, koreográfusok, balettmesterek és rendezők kölcsönös cseréjéről, koprodukciók létrehozásáról szól. Ennek keretében egy éve Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője Németh Ervin dramaturg kíséretében járt Szaranszkban. A Harangozó-díjas táncművész és koreográfus mesterkurzust tartott az orosz együttesnek. Az egyhetes látogatás keretében Németh Ervin pedig orosz nyelven mutatta be a Soproni Színház négy éve működő színházi nevelési programját a meghívottaknak. Viszonzásként Alekszej Batrakov most januárban tartott klasszikus alapokon nyugvó kurzust Sopronban.

A magyar fiatalok rendkívüli alázattal és nagy intenzitással vettek részt a foglalkozásokon. Az orosz táncosok tudása a klasszikus alapokban rejlik, más stílusban kevésbé erősek. A Sopron Balett tagjai viszont a klasszikus és modern tánctechnikai elemeket is jól ismerik. Remek volt velük a munka - mondta Alekszej Batrakov, akitől megtudtuk: a mesterkurzus elején a testtudat felmérésére helyezték a hangsúlyt, a táncosok improvizatív módon készítettek mozgássorokat. Ezután tértek rá a fő feladatra: megfigyelni, hogy egy tárgy, gondolat, helyzet milyen érzéseket szül az emberben, majd a belső történéseket át kellett vinni mozgásba, saját kompozíciókat alkotva. Ennek a folyamatnak a megértése, követése, összegzése volt a cél, Gorkij elbeszélését felhasználva, Sergey Rachmaninov zenéjére. A szakember szerint a közös munka eredményeként készülhetett el az a 20 perces koreográfia, amellyel lezárták az egyhetes munkát.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője örült annak, hogy a kurzus sikeresen ért véget. Elégedett volt a táncosok teljesítményével, főleg annak tudatában, hogy a Diótörő produkció hosszú előadássorozata áll a hátuk mögött. Ahogy megfogalmazta: az új impulzusok, alkotói erők is segítik a csapat fejlődését, gazdagítják a művészi gondolatokat. Ezért is szeretné a szaranszki együttműködést továbbfejleszteni, akár közös produkciók létrehozásával is.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2017.01.23