Bennünk ring a világ

A GYAK ünnepi estje a megyei könyvtárban

Bennünk ring a világ címmel tartotta idei első összejövetelét a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) január 17-én, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében (Herman Ottó u. 22.), egyikeként annak a rendezvénysorozatnak, melyet a könyvtár a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Magyar Kultúra Heteként hirdetett meg.

Az est címét Stein János költőnek, az alkotóközösség volt tagjának Bennem ring a világ c. verse ihlette minden üzenetével és gondolatával.

A rendezvényen elsősorban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére válogatott művek hangzottak el a helyiséget megtöltő közönség előtt.  A szerzők arról vallottak, miként visszhangzik lelkükben a körülöttük zajló világ, azon belül is az alkotás öröme, a szépség, a magyar nyelv és kultúra szeretete, a közösségi érzés.

A verseket, prózákat – egy-két kivételtől eltekintve – maguk a szerzők olvasták fel, mialatt a színpad mögötti falra kivetítve láthatóak voltak a 2016-os antológiában megjelentetett színes képzőművészeti alkotások és fotók képei.

Január 6-án lett volna 100 éves a kiváló győri festőművész, Cziráki Lajos. A rendezvényen róla is megemlékeztek a közösség tagjai egy az alkotó Térdelő drapéria című képe által ihletett verssel, melyet Csáky Anna írt és olvasott fel.

A műsor színvonalát nagymértékben emelte a Tóth László vonósnégyese tolmácsolásában előadott Schubert- és Mozart menüett.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.01.19