135 éve született a Micimackó szerzője, Alan Alexander Milne


Alan Alexander Milne 1882. január 18-án született London Kilburne negyedében. Szülei skót származásúak voltak: édesapja John Vine Milne, édesanyja Sarah Maria Heginbotham, gyerekkorát két fiútestvérével töltötte. Kilburnben abba a magániskolába járt, amelyet édesapja vezetett. Egyik tanára a neves angol író, H. G. Wells volt, majd a cambridge-i Trinity College-ban tanult matematikát. (Később ennek az iskolának a könyvtárára hagyományozta a Micimackó kéziratát.)

Első irodalmi próbálkozásai a Punch szatirikus hetilapban jelentek meg, tanulmányai befejeztével itt lett helyettes szerkesztő. 1913-ban feleségül vette Dorothy Daphne de Selincourt-t, majd megszületett Christopher nevű gyermekük – őt írta bele később világhírű regényébe, a Micimackóba.

Milne, bár pacifista volt, mégis besorozták: Franciaországban szolgált, élményeiből született az 1934-ben kiadott Peace With Honour című regénye. 1916-ban a somme-i csatában megsebesült, majd visszakerült Angliába, és felépülését követően a titkosszolgálat számára írt propagandaanyagokat. A háború után írott színpadi műveit a londoni színházak folyamatosan játszották, és megjelent A Vörös Ház rejtélye című detektívregény-paródiája is. Az anyagi siker sem maradt el, 1925-ben megvásárolta a sussexi Cotchford Farmot. A második világháború idején némiképp revideálta nézeteit, ennek a War With Honour című könyvében adott hangot.

1924-ben jelent meg Amikor kicsik voltunk című kötete, 1927-ben pedig a Hatévesek lettünk című verseskönyve, amely meghozta számára a világhírnevet. Roppant népszerűségét azonban a könyv alakjában 1926-ban napvilágot látott Micimackóval szerezte, amely Milne már említett fiának, Christopher Robin-nak egy játékmedvéjéről kapta a nevét, amit eredetileg Edwardnak hívták, a fiú első születésnapjára vásárolták meg a szülők a Harrods áruházban. (Micimackó „hivatalos” születésnapja így ez a nap, 1921. augusztus 21.) A játékmackót Christopher egy igazi, Winnipeg nevű medvéről nevezte el, akit Kanadából hoztak Nagy-Britanniába, és akit Milne gyakran látott fiával az állatkertben. A Micimackó tulajdonképpen két önálló regényt takar: a Micimackót és a Micimackó kuckóját. A művek elmaradhatatlan kísérői Ernest H. Shepard illusztrációi.

A könyv magyarul Karinthy Frigyes fordításában jelent meg 1935-ben; minden létező nyelvre lefordították, még eszperantóra és latinra is. Az utóbbi érdekessége, hogy a magyar születésű, végül Brazíliában letelepedett Lénárd Sándor műve, és holt nyelvtől szokatlan módon sokáig szerepelt az amerikai bestsellerlistán is. A Micimackót számtalanszor vitték színpadra, a Walt Disney Stúdió szívmelengető rajzfilmet készített belőle, „főhősének” csillaga van a hollywoodi hírességének sétányán, Varsóban pedig utcát is elneveztek róla.

A Micimackó a múlt század száz legnépszerűbb könyve közül a tizenhetedik, csak az 1985-ös orosz fordításból három és félmillió kelt el, az ugyanabban az évben megjelent latin fordítás pedig a legnépszerűbb amerikai idegen nyelvű könyvnek bizonyult. A Micimackó A Nagy Könyv című magyar olvasásnépszerűsítő mozgalomban bekerült a legjobb 12-be. A Walt Disney filmprodukció sikerének titka is abban kereshető, hogy hű maradt a szöveghez, a mesekönyves kerethez és a klasszikus Shepard-rajzfigurákhoz. A Disney cég egyébként 2001-ben nem kevesebb, mint kétszáznegyven millió fontért 2026-ig, a szerzői jog lejártáig teljes egészében megszerezte a népszerű mesehőssel kapcsolatos rajzfilmkiadási és egyéb jogokat.

Milne ismert volt színpadi szerzőként is, több mint huszonöt színdarabja született, A fiú hazajön című művét Magyarországon a Kis Színház mutatta be 1948-ban. Számos regényt, novellát és verset írt, a Micsoda négy nap című alkotásából Angliában film készült.

Alan Alexander Milne, aki 1952-es agyműtéte után élete utolsó éveit mozgásképtelenül töltötte, 1956. január 31-én, 74 éves korában a sussexi birtokán hunyt el.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, muvesz-vilag.hu, cultura.hu, Világirodalmi lexikon. 8. köt.: Mari-My. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1982.

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2017.01.18